Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галаспектакъл представя хореографите, участвали в конкурса "Маргарита Арнаудова" 2014

Еxit от Филип Миланов
Снимка: Балет Арабеск

Деветият конкурс за съвременна хореография върху българска музика на името на Маргарита Арнаудова беше и втори с международно участие. На 5 ноември – датата, на която преди 20 години голямата наша хореографка си отиде от този свят толкова безвреме, в Музикалния театър се събра международно жури, водено от акад. Калина Богоева и много ентусиазирана публика, жадна да види как младите хореографи от България, Великобритания и Израел интерпретират музика на български автори. Сред избраните попаднаха Добринка Табакова, Георги Арнаудов и Петър Дундаков, които бяха сред гостите на конкурса.

Пет бяха допуснатите до финала постановки: на Галина Сребрева и Филип Миланов от България, Ноа Атар и Лиат Магнези от Израел и Антъни Мидълтън от Обединеното кралство. Петимата участници бяха различни в идеите и визията си за съвременно третиране на движенията. Беше любопитно да се види как двамата мъже – състезатели, които си бяха избрали едно и също музикално произведение, го разработваха от съвсем различна гледна точка.

Победител с голяма преднина, не само гласувана от журито, но и от публиката, стана Филип Миланов и неговата хореография, наречена Exit по Концерт за виолончело и оркестър от Добринка Табакова. 

На 12 ноември от 19 часа в НМТ "Стефан Македонски" публиката отново ще има възможност да види хореографиите, участвали в конкурса тази година.

Чуйте в звуковия файл какво споделиха Добринка Табакова и Филип Миланов след връчването на наградата "Маргарита Арнаудова".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14