Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фамилия Йоцови твори музика под покрива на Старата къща

По време на записите
Снимка: личен архив

Вече 80 години Българското национално радио е мястото, където се ражда най-голяма част от българската музика. Тук е най-големия фонд, представящ композитори и изпълнители от всички поколения.


Преди броени дни в Първо студио завършиха записите на Концерт за пиано и оркестър The Spirit of Jazz от Христо Йоцов. Известният български джазмен, работил години наред в Биг бенда на БНР, има афинитет и към симфоничната музика, неговото творчество в този жанр нараства постепенно и това е неговият четвърти инструментален концерт. Той го посвещава на дъщеря си Надежда Йоцова, която солира, и го споделя с колегите си от Симфоничния оркестър на БНР, пред които застава като диригент неговият брат Боби Йоцов - уважаван наш кларинетист, когото все по-често виждаме на диригентския пулт.

Чуйте в звуковия файл какво споделиха за "Алегро виваче" композиторът, солистката и диригентът за новите студийни записи и за концертния живот на новото произведение, от което първи ви предлагаме фрагмент - от суровия, немонтиран материал, в очакване на новия студиен запис.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14