Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френска музика в звукозаписния дебют на Лили Богданова

Предаването "Алегро виваче" представя ексклузивно и преди официалното му представяне пред българската публика дебютния албум на младата пианистка Лили Богданова със заглавие „Момичето с ленените коси“.  Дискът включва френска музика, а името е заимствано от цикъла "Прелюди" (Първа тетрадка) на Клод Дебюси. Освен тези 12 клавирни миниатюри в диска може да се чуе и цикълът "Прелюд, хорал и фуга" от Цезар Франк.
 

Въпреки на пръв поглед съществуващата френска връзка всъщност двамата автори са смятани за противоположности в историята ва френската музика от края на XIX и началото на XX век – неслучайно се приема, че Цезар Франк е типичен представител на „старата школа“ във френския романтизъм, докато Клод Дебюси е от „прогресивните сили“ на прага между две столетия, когато импресионизмът завладява изкуството.

За записите на албума Лили Богданова и нейният екип избират Виена.

Пианистката, която в момента е студентка в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. Борислава Танева, ще представи новия си компактдиск „Момичето с ленените коси“ на 24-ти ноември от 19 часа в камерната зала "България". В концерта ще звучи музика от Дебюси, Равел и Франк, със специалното участие на виолончелиста Атанас Кръстев.

Чуйте повече за реализацията на проекта в интервюто с Лили Богданова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14