Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"БГ класика" за финал на "АмБул 14"

Камерата "Арденца"
Снимка: AmBul 14


Фестивалът за американска и българска музика AmBul 14 преживя кризата и пъчти пълната липса на финансиране, но не се предаде. Фондация "Арденца" организира три събития, всяко от които беше различно, стилно и привлекателно по своему за публиката.


Най-голямото предизвикателство организаторите оставиха за финал. На 17 ноември в концертната зала на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" беше концертът под наслов "БГ класика" с творби от Любомир Пипков, Константин Илиев и Георги Арнаудов. При това от много различни епохи в българското музикално творчество - Концертът за духови, ударни и пиано е създаден в Париж през 1929 година; Кончерто гросо от Константин Илиев - през 1949-а, а "Ex Machina": Концерт за две пиана, чембало и оркестър Георги Арнаудов завърши в началото на 2014 година.

В досегашната си история фестивалът AmBul винаги е бил лаборатория, която изследва реакциите както на публиката, така и на артистите, поставени до някаква степен в импровизационна среда. Този концерт поднесе на най-любопитните точно такъв емоционален прочит на българската музика от последния век на Камерата "Арденца" - ансамбъл, събиращ студенти с техните преподаватели на равна нога. 

Чуйте повече за проекта в интервюто с пианистката Даниела Дикова от фондация "Арденца".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14