Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Григор Паликаров: "Рок Симфони" беше наистина уникално събитие

Григор Паликаров
Снимка: личен архив

Маестро Паликаров е един от най-търсените български диригенти - познават го добре в оперните и балетните среди, познават го почитателите на симфоничната музика в София, Пазарджик и други градове, вече има фенове и в рок средите, след работата му по проектите "ФСБ Симфони" и напоследък "Рок Симфони" - мега концерт, с който беше отбелязана 80-годишнината на БНР.


В "Рок Симфони" на 24-ти ноември в зала 1 на НДК Григор Паликаров си партнира със Симфоничния оркестър на БНР и някои от най-известните български рок групи като ФСБ, Щурците, Б.Т.Р., Фактор, Д2 и мн. др. 

По време на подготовката за проекта, маестрото беше на пулта на балетната продукция "Спящата красавица" от Чайковски в Софийската национална опера и балет. Едновременно с това той готви и премиерата на детската оперета "Малката кибритопродавачка" от Румен Бояджиев-син, която ще бъде представена на 10-и декември в Музикалния театър.

Междувременно диригентът води турнето на Оркестъра на Класик ФМ в Германия и дирижира концерти на Симфоничния оркестър на град Бари, Италия.

За натоварения график и високите изисквания към диригента разговаряхме с маестро Паликаров в студиото на "Алегро виваче". Чуйте интервюто в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14