Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Кабаиванска на 80: Изкуството няма да спаси света, но поне го прави по-поносим и по-радостен

Снимка: БГНЕС

Месеци наред се говореше за подготовката на грандиозен празник в София по повод 80-годишнината на голямата наша оперна певица Райна Кабаиванска, наричана Божествената. И неслучайно. Тя е една от най-забележителните оперни актриси на нашето време, истинска примадона, а през последните години незаменим ментор за своите ученици - тъй като е сред последните от „старата школа“, тя е невероятно вдъхновение за новото поколение певци.

В архивите на "Алегро виваче" пазим много прекрасни срещи с Райна Кабаиванска - има думи, които не се забравят, пълни с мъдрост и без капка себеизтъкване.

В Софийската национална опера и балет се състоя среща на маестрата с журналисти. Научихме, че Столичната община вече ще дава стипендия за един от участниците в ежегодния майсторски клас на Райна Кабаиванска. Научихме също, че Нов български университет е направил в чест на годишнината ѝ специален компактдиск с малко известни нейни записи. 


Юбилейният галаконцерт, посветен на 80-годишнината на голямата певица, ще се състои на 18-и декември от 19.00 часа в зала 1 на НДК с участието на Оркестъра на Софийската национална опера.

Чуйте в звуковите файлове думи на Райна Кабаиванска специално за слушателите на "Алегро виваче" и интервю с диригента Найден Тодоров по повод работата му с маестрата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14