Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларят Веско Ешкенази: Радвам се да покажа на Холандия, че България има и добри страни

Веско Ешкенази Музикант на годината 2010
Снимка: Bulphoto

Вече 15 години Веско Пантелеев-Ешкенази заема един от най-престижните постове в оркестровата йерархия в световен мащаб - той е концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам, обявен в международна анкета на британското списание "Грамофон" от 2008 година за най-добрия оркестър в света. Заетостта на Веско като лидер на оркестър, като солист и камерен изпълнител, не му пречи винаги когато има възможност да е в България, да свири пред родната публика и да подготвя нови проекти.

На 30-и декември именитият наш цигулар, носител на приза "Музикант на годината" 2010 в националната анкета на предаването за класическа музика "Алегро виваче", ще солира в Новогодишния концерт на Софийската филхармония в зала "България" под диригентството на брат му - Мартин Пантелеев.

При предишното си идване у дома Веско Ешкенази доведе със себе си и екип на Холандската национална телевизия, която подготвя специален филм за него в поредица, посветена на Кралския Концертгебау оркестър.

Следващият голям проект на цигуларя е гостуването на камерен състав на този прочут оркестър в София на 8-ми май 2015 година.

Чуйте още много интересни подробности в интервюто с Веско Пантелеев-Ешкенази в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14