Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларката Кремена Николова основа фестивал във Венеция

Кремена Николова

Кремена Николова е млада българска цигуларка, която се е установила в Италия през 2012 година. Да живее и работи във Венеция е отдавнашна нейна мечта. Тя е родом от Сливен, завършва Музикалното училище в Бургас, а след това и Музикалната академия в София в класа на проф. Дора Иванова.


Във Венеция тя свири много камерна музика и старинна музика в различни ансамбли. Често изнася концерти в църквата „Сан Мартино ди Кастело”, където има старинен орган. Инструментът, на който се предполага, че са свирили Вивалди, Галупи и други барокови майстори, се нуждае от реконструкция. Така идва идеята да се организират инициативи за събиране на средства. Решението за един коледен концерт прераства в цикъл от четири, а по-късно и във фестивал с шест концерта в програмата.

Първият фестивал "Свети Мартин на Коледа", организиран от Кремена Николова, се провежда от 23-и до 30-и декември. А кои са акцентите в афиша му чуйте в интервюто с цигуларката в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14