Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Бояджиев-син: Пожелавам на българите децата им да растат културни, образовани и здрави

Румен Бояджиев-син
Снимка: личен архив

На 10-и и 23-ти декември в Националния музикален театър "Стефан Македонски" беше представена премиерно новата детска оперета от Румен Бояджиев-син "Малката кибритопродавачка". Първото, концертно изпълнение на творбата получи подкрепа от слушателите на предаването за класическа музика "Алегро виваче" и това донесе на автора й наградата "Премиера" в анкетата "Музикант на годината" 2012.

Сценичната реализация на "Малката кибритопродавачка" сега е под режисурата на Диляна Хаджиянкова. Диригентът Григор Паликаров води както оркестъра, така и някои от именитите солисти на театъра: Добрина Икономова, Александър Мутафчийски, Катерина Тупарова, Людмила Козарева, Пеньо Пирозов и Иван Панев, заедно с преоблечените като ангели деца от вокалната група "Бон-бон". Красивата сценография на Евгения Раева и мултимедията на Никола Налбантов покоряват и най-невъздържаните малки зрители.

За мен това е една сбъдната мечта. Винаги съм мислил, че Андерсен и неговите приказки са като че ли малко по-сложни за децата, по-философски. И затова и либретото е малко видоизменено, макар да се запазва основната идея на Андерсен и съм много щастлив, че децата го приемат - споделя Румен Бояджиев-син.  

За какво още мечтае композиторът преди Рождество Христово чуйте в интервюто (в звуковия файл).

Следващият спектакъл на детската оперета "Малката кибритопродавачка" в НМТ "Стефан Македонски" е на 10-и януари 2015 г. от 11 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14