Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Ковънт Гардън" честват 20 години сътрудничество с Васко Василев

Васко Василев
Снимка: БГНЕС

Когато преди 20 години българският цигулар Васко Василев е избран за концертмайстор на един от най-престижните оперни оркестри в света, той е само на 23. Дори още няма постоянна виза за работа във Великобритания - само куп награди от конкурси и покани да води най-важните британски състави: Оркестър Филхармония, Лондонския симфоничен оркестър, Лондонската филхармония.

На 19-и януари 2015-а година със специален концерт от серията "Обедни концерти на Кралската опера" ще бъде отбелязана тази паметна годишнина и важния принос на Васко Василев за творческата работа на театъра. Рециталът ще бъде с участието на сценичната партньорка на цигуларя още от 19-годишен - Памела Тан Никълсън. Ще прозвучат цигулкови сола от оперни и балетни творби, специално аранжирани за случая, а сцената ще бъде украсена от японския майстор на икебаната Шого Кариязаки.

Операта и балетът винаги са били свързани с музика и визия, затова исках и този рецитал да съчетава и двете - споделя Васко Василев, носител на приза "Музикант на годината" 2003 в анкетата сред слушателите на предаването "Алегро виваче" на програма "Хоризонт" на БНР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14