Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиото (есе-фантазия)

Кристиян Бояджиев
Снимка: Здравко Петров

Към края на първото десетилетие на най-новия ни век се състоя премиерата на очарователен (от моя гледна точка) филм, който изглеждаше да бъде печеливш, интересен и най-вече – потребен на онези, за които е бил предназначен. И за техните наследници, вероятно – поколението, отъждествявано със зората и апогея на рок музиката. Това е филмовата продукция The Boat That Rocked, в буквален превод „Корабът, който свиреше рок”, „рокираше”, тъй да се каже. Сега от време на време се появява в-някоя-и-друга телевизионна програма у нас. По планетата филмът е представян с различни имена: В САЩ името е „Пиратско радио”, „Радио рок революция” – в Германия, във Франция – „Добро утро, Англия”. Българското заглавие е кратко и ясно: „Рок радио”. Филмът (сценарий и режисура на Ричард Къртис) в комедиен план описва времето на пиратските радиостанции във Великобритания, които нелегално са излъчвали рок музика, посрещана зле от по-възрастните хора (не всички!) и почти официално обявена за „зло” от властите и държавната радиостанция на Острова. Факт, чието доказателство е безспорно, имайки предвид оскъдното присъствие на рок изпълнения и песни в програмите на Би Би Си между 1962-ра и 1968-ма година. Не, че по същото време в България и Българското радио бе по-различно, но все пак, там, където тази музика се е създавала, е нормално да й се обърне повече внимание. Но не. Така в програмите встрани са останали "Ролинг Стоунс", Джими Хендрикс, The Who и цяла плеяда техни колеги, за да сполети тази съдба по-късно и четиримата от "Лед Цепелин"... Нещо повече, заради огромния, масов интерес към новата музика от страна на слушателите, самото правителство повежда война с пиратските радиа, на практика – война с масовото разпространение на рок музиката чрез радиоефира. След дълга борба остава само една радиостанция, излъчваща денонощно рок, както и предавания, свързани с него. Намирала се е на изоставен навътре в Северно море кораб, откъдето са се правели радиоемисиите. След различни прокламации и заплахи се стига до приемане на законов текст, който забранява нерегламентираното радиоизлъчване по крайбрежието, защото... това заплашва радиовръзките с рибарските морски съдове, движещи се наоколо. Накрая, корабът – платформа за нова музика е потопен. „Вражеското” пиратско радио замлъква. Завинаги. История, по-близка до реалната истина, отколкото мечтата. Мнозина знаят това. Но имат ли те "памет за подробности"?
Пет десетилетия по-късно, тези драматични събития, оказва се, вълнуват единици у нас и по света. Прагматизмът е взел връх над емоцията, сантимента, рок носталгията (ако изобщо вече има някъде такава).
С вложените в него 50 милиона долара и възвърнатите с мъка 36, филмът в бившите рок-обетовани земи е истински касов и финансов провал.
С други думи, не намира достатъчно публика. „Няма хора", казва един анекдот. От друга страна, знайно е, че „обществото прощава на престъпника, но не и на мечтателя“, според Уинстън Чърчил...
Започвам да разбирам: в наши дни „Рок радио” може да послужи само за събуждане на някой-и-друг спомен у навлезлите в чаровна възраст почитатели, живели в зората и зенита на неподправения, искрен, потънал в дълбините самобитен рок.
P.S.
Днес в дигиталния безкрай срещаме и радиостанции (някои от тях – 80-годишни), които неусетно добиват силуета на стария корсар: легендарното Рок радио.
Кръгът се затваря.
Вселената се разширява.

27.01.2015


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жени Михайлова, Димитър Стойнов, Антонио Таркуинио

Дни на италианската култура в Двореца - Балчик до края на юли

Продължава Седмицата на италианската култура (21-30 юли) в Държавен културен институт Културен център "Двореца" – Балчик, която се откри за седма поредна година. Началото бе дадено в Каменната зала на Двореца с изложбата "Операта – културно наследство на човечеството", тя съдържа колекция от творби живопис на редица известни италиански майстори,..

публикувано на 29.07.24 в 13:06
Бернхард Шлинк

Нов роман на Бернхард Шлинк

Бернхард Шлинк стана един от най-известните световни писатели с "Четецът", който беше филмиран и с номинации за "Оскар".  Новият му роман "Внучката", както пишат издателите, е "обвързан идейно" с прочутата му творба. Тук отново авторът разказва за любовта, но през историята на родината му, разделена след Втората световна война и последиците от това...

публикувано на 29.07.24 в 10:31

Марио Варгас Льоса и "Лудориите на лошото момиче” с ново издание

Излезе от печат един от шедьоврите на Нобеловия лауреат Марио Варгас Льоса. "Лудориите на лошото момиче " в превод на Катя Диманова вече е на книжния ни пазар. Това е любовен роман, съвършено нов за мен жанр. Във всички мои предишни книги има любовна интрига, но аз никога не съм я извеждал на преден план. Сега вече се чувствам достатъчно съзрял,..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Фестивалът "КиноГледка" с първо издание

На 2-ри и 3-ти август в лятното кино на с. Ново село, област Видин, ще се проведе първото издание на кинофестивала "КиноГледка". Двудневната му програма включва нови български филми. Вечерите са с вход свободен. "КиноГледка" е проект с три основни цели: Да запознае Новоселяни, приятели и гости с българското независимо кино и да възвърне..

публикувано на 28.07.24 в 09:05

Алтернативни летни олимпийски игри София 2024

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че мястото на олимпийските игри, особено летните, е в София и затова организирахме алтернативни. Освен информация за тях, тази неделя веднага след новините в 18 часа ще можете да чуете още: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Коста Цонев, Жоржета Чакърова,..

публикувано на 27.07.24 в 18:34