Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Балтийски хоризонти" в поредния концерт на "Софийски солисти"

Димитър Буров и Мина Милетич свирят в Лондон
Снимка: Булфото

На 28 януари, сряда, в концертната зала на Централния военен клуб ще звучи музика от забележителни балтийски композитори: Алгис Бражинскас от Литва, Петерис Васкс от Латвия и Арво Пярт от Естония. "Софийски солисти" ще свирят под диригентството на госта Иван Стоянов, а солисти ще бъдат цигуларите от ансамбъла Йордан Димитров и  Евгени Николов, пианистката Десислава Щерева и пристигналия специално от Лондон български цигулар Димитър Буров. 


Възпитаник на проф. Ифра Нийман в Гилдхол скул, Димитър Буров от дълги години живее и работи в британската столица. Той е ръководител на цигулковата катедра в престижното училище "Хароу", има много солови и ансамблови концертни изяви. В София ще го чуем като солист в Концерта за цигулка и струнен оркестър "Далечна светлина" от Петерис Васкс, създаден през 1997 година.

Чуйте повече в интервюто с Димитър Буров в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14