Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големи имена от световната сцена ще журират на конкурса "Чайковски" тази година

Диригентът Валерий Гергиев, който освен директор на Мариинския театър в Санкт Петербург е и съпредседател на организационния комитет на престижното състезание, обяви имената на някои от музикантите, привлечени да участват в журитата в четирите категории: цигулка, пиано, виолончело и оперно пеене. Списъкът е изключително впечатляващ.

Сред съдиите в специалност "Цигулка" са поканени знаменитостите Юрий Башмет (Русия), Максим Венгеров (Израел), Леонидас Кавакос (Гърция), Виктор Третяков и Вадим Репин (Русия), също така Борис Кушнир (Австрия), Джеймс Енс (Канада), Салваторе Акардо (Италия) и Лиана Исакадзе (Грузия), както и художествените ръководители на фестивалите във Вербие и Люцерн - Мартин Енгстрьом и Михаел Хефлигер.

Не по-малко прочути са поканените виолончелисти: Йо-Йо Ма и Лин Харел (САЩ), Миша Майски (Израел), Давид Герингас (Литва), Александър Князев (Русия), Марио Брунело от Италия - победител през 1986 г., както и ръководителите на Дома на музиката в Санкт Петербург Сергей Ролдугин и на Карнеги хол - Ню Йорк Клайв Гилинсън.


Пианистите ще бъдат оценявани от представителите на домакините Сергей Доренски, Дмитрий Башкиров, Владимир Овчинников и Денис Мацуев, от професора в Парижката консерваториия Мишел Бероф, британците Бари Дъглас и Питър Донохоу, американския пианист Александър Торадзе и прочутия Менахем Преслер.

В журито за специалност "Оперно пеене" ще участват: Олга Бородина (Русия), Томас Квастхоф (Германия), Юлия Варади (Унгария), Самюел Рейми (САЩ), а също така Джон Фишър и Сара Билингхърст от Метрополитън опера.

XV международен конкурс "Чайковски" ще се проведе в Москва (цигулка и пиано) и Санкт Петербург (виолончело и пеене) от 15 юни до 3 юли 2015 г. Състезателите трябва да са не по-малки от 16 години (19 за певците) и не по-възрастни от 32 години в деня на започване на конкурса.

По данни на организаторите вече има подадени заявления за участие от 28 страни по света, включително и от България. От тях ще бъдат допуснати не повече от 30 пианисти, по 25 цигулари и виолончелисти и 40 певци, разделени в групи от 20 мъже и 20 жени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14