Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако учиш музика, "имаш запазено място" за концертите на Софийската филхармония

Виктор Стоянов
Снимка: БГНЕС

Малко преди Коледа за изпълняващ длъжността директор на Софийската филхармония бе назначен Виктор Стоянов, който беше заместник-министър на културата в последното служебно правителство. Неговият екип ще работи до провеждането на конкурс за директор, който все още не е обявен.


Междувременно новият ръководен екип на Филхармонията показа ясно, че ще се стреми да направи завой към осъвременяване и модернизиране на институцията най-вече в две посоки - възстановяване на прекъснатия диалог с музикантите и търсене на начини за привличане на младежка публика в концертната зала.

"Имаш запазено място" е първата програма, която започва да действа още през месец февруари. Идеята е всички ученици и студенти по музика в страната да могат да присъстват безплатно на концертите на Софийската филхармония в концертния комплекс "България". Надеждата е по този начин младите бъдещи професионалисти да имат свободен достъп до музикалните събития и да се повишава интересът им към професията.

Друга нова инициатива е създаването на "Клуб на приятелите на Филхармонията", в който ще се търси връзка с обществени и бизнес организации.

Голям интерес предизвикват вече започналите срещи с музикантите един час преди всеки концерт на Софийската филхармония - дългогодишна практика в много от най-престижните оркестри по света.

Чуйте още за идеите на Виктор Стоянов и неговия екип в интервюто за предаването "Алегро виваче" в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14