Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба „Българска археология 2014”, НАИМ при БАН – едно вълнуващо пътешествие в хилядолетията

БНР Новини
Бронзов катинар със зооморфна форма (куче). 30-те – 60-те години на XI в., Плиска „Дворцов център - изток”
Снимка: Кр. Георгиев

Рекордно богата година на проучени обекти – с това ще се запомни изминалият археологическият сезон. Проведени са над 400 археологически проучвания, между тях – теренни издирвания, редовни разкопки на обекти и проучвания по трасетата на мащабни инфраструктурни проекти, като автомагистралите Струма и Марица, железопътната линия Пловдив - Свиленград, междусистемната газова връзка България - Сърбия.
Датите, в които тази година се „вмества” Националната изложба „Българска археология 2014”, са малко необичайни. Откриването е на 16 февруари, а приключването – на 29 март 2015 г. Обикновено това става на 14 февруари, за Професионалният празник на българските археолози, и продължава повече. Затова си струва непременно да отделите време за великолепните срещи с находките. Наистина има какво да се види, но за това най-добре да чуем разказа на доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН.
Мнозина определят работата на археолога като романтична, необикновена. Тя е и такава, макар че е свързана с вечно приготвен багаж за път, готовност за студ и жега, администрация, бюрокрация. И все пак, любовта надделява: любов към земята и нейните тайнствени недра, любов към истината, към непознатата част на историята, която винаги може да поднесе изненади. Заради светналите погледи на хората, които после ще застанат пред музейните витрини с красиви експонати, заради срещите с хилядолетията. Струва си, нали!







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18
Орхидея Палешников серапиас (снимка Теменужка Минева, група

Орхидеите в България: Епизод 4 – Разпространение и уязвимост

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 25.07.24 в 16:15