Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Камджалов: Моята цел е Малер да предизвика разтърсване в емоционалния свят на човека

Йордан Камджалов
Снимка: Булфото

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 20-и февруари в зала "България" ще представи две много различни като въздействие творби. Младият диригент Йордан Камджалов ще продължи търсенията си в дълбочина в творчеството на композитора Густав Малер, този път с Петата му симфония, а изборът на солистите - прочутото по цял свят клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров е Концертът за две пиана, ударни и оркестър от Бела Барток. В него солират още перкусионистите Добри Палиев и Пламен Тодоров.


Йордан Камджалов поставя в центъра на програмата творбата на Малер:
Крайната цел, която бих искал да постигнем, е да достигнем много мощно докосване, едно пронизване в емоционалния свят (на слушателя)... в началото сълзите са от скръб, а накрая са от радост. В тази симфония се изминава целия път от абсолютната тъмнина към абсолютната светлина
- споделя размисли диригентът.

По настояване на музикантите концертът в петък ще бъде посветен на паметта на композитора Лазар Николов. На 7-ми февруари се навършиха 10 години от неговата смърт. По този повод в програмата ще бъде добавена и част от Концерта за струнен оркестър на Лазар Николов.

Чуйте интервюто с Йордан Камджалов в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14