Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни на виолата в Музикалната академия


Идеята на виолиста Владислав Андонов - главен асистент в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и дългогодишен член на квартет "Еолина", да бъдат представени премиерно за България няколко произведения със солираща виола, постепенно прераства в истински тридневен фестивал. Причината е желанието на много виолисти да участват в концертите и да покажат развитието на инструмента на българска сцена.


На 25-и февруари първите Дни на виолата в НМА ще бъдат открити с концерт на камерния ансамбъл "Софийски солисти" под диригентството на проф. Пламен Джуров, а солисти ще бъдат Огнян Константинов и Кирил Христов - двама от най-активно солиращите български виолисти у нас. Програмата ще включва музика от Й. С. Бах, М. Копитман, А. Робъртсън, Б. Бритън. Началото е в 18 часа в концертната зала на Академията.

Там ще са и останалите концерти в следващите два дни: на 26-и февруари от 16 часа ще бъде представено творчеството на Алесандро Рола и неговите ученици Антонио Рола, Еудженио Кавалини и Николо Паганини, а събитието в 18 часа е под надслов "Английски премиери".

На 27-и февруари от 14 часа в зала 48 на Музикалната академия предстои семинар "Всичко за виолата", а от 16 часа е концерта "Поколения", в който ще участват от третокласници в Националното музикално училище "Любомир Пипков", много ученици и студенти, до преподаватели във висшето ни училище, начело с доайена - проф. Огнян Станчев.

Закриването на Дните на виолата ще бъде на 27-и февруари от 18 часа в концертната зала на НМА. Солисти на Академичния симфоничен оркестър с диригент Георги Патриков ще бъдат Момчил Терзийски, който специално пристига от Германия, Владислав Андонов и проф. Стефан Жилков.

Чуйте интервюто с виолиста Владислав Андонов с повече подробности за идеята и нейното осъществяване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14