Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дуото Аглика Генова - Любен Димитров записва в БНР

Аглика Генова и Любен Димитров
Снимка: Irène Zandel


Аглика Генова и Любен Димитров са сред елита на съвременното клавирно изкуство. Канени са за концерти на всички престижни сцени по света, като жури на важни конкурси, артистични директори са на международния конкурс в Маями, имат клас за клавирни дуа във Висшето училище за музика в Хановер, водят многобройни майсторски класове в различни страни.

Дуото обича българската сцена, родната публика го очаква всеки път с огромно нетърпение и поради факта, че Аглика и Любен поднасят по-рядко изпълняван у нас репертоар за клавирно дуо или за пиано на четири ръце. Така и този път, на 20-и февруари, заедно със Симфониния оркестър на БНР и в партньорство с перкусионистите Добри Палиев и Пламен Тодоров, под диригентството на Йордан Камджалов, двамата пианисти изпълниха в зала "България" Концерт за две пиана, ударни и оркестър от Бела Барток. Дни по-късно музикантите записват произведението в Първо студио на БНР и подготвят компактдиск за световно разпространение.

Снимка

Междувременно, от 25-и януари 2015 година на световния музикален пазар е най-новото издание на CPO - "Музика за две пиана от Ференц Лист". Това е единайсетият поред компактдиск на българското дуо за германската звукозаписна компания, на която те са ексклузивни артисти.

Чуйте интервюто с Аглика Генова и Любен Димитров - гости в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14