Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пандора" - холандска творба със световна премиера у нас

Холандският композитор Пол ван Брюхе определя новото си произведение като камерна опера с хореографски сцени. "Пандора" е по либрето на Бетро Берто Рейндерс и ще бъде представена първо пред българската публика, а премиерата се подготвя от международен екип.

Балет "Арабеск" е в основата на поканата, хореографията е на Боряна Сечанова, а музикалната част на спектакъла поемат камерния ансамбъл "Софийски солисти" и певиците Цветана Бандаловска от Софийската национална опера, Евелина Христова и Даниела Димитрова от хор "Мистерията на българските гласове".

Към тях като автор на музика се присъединява и Петър Дундаков - ученик и творчески партньор на Пол ван Брюхе.


Странното за Пандора е, че всеки знае името й, но никой не познава жената. В нашия спектакъл за първи път чуваме Пандора да говори. Тя винаги е била описвана като човека, отговорен за всичкото зло по света, защото е отворила онази кутия. Това е клишето на историята. Но ако трябва да бъда честен, никога не съм вярвал в това едностранчиво изобразяване на Пандора. Мисля, че това е жена от плът и кръв, тя е човешко същество и въпреки че е създадена от Зевс и боговете, тя избира живота, избира да бъде на Земята, да бъде с нас и всъщност една от нас,
споделя композиторът.

"Пандора" ще има две премиери - на 16-и април от 18.00 часа в Софийска градска художествена галерия произведението ще бъде изпълнено концертно. Вход свободен.

На 23-ти април от 19.00 часа на сцената на Музикалния театър Балет "Арабеск" ще представи творбата сценично с хореографията на Боряна Сечанова.

Проектът е съвместна продукция на ДМБЦ - София и Балет "Арабеск" с Изпълнителски фонд за изкуства (Холандия), Програма "Култура" на Столична община и Министерство на културата.

Чуйте в звуковия файл цялото интервю с Пол ван Брюхе и споделеното от трите солистки за предизвикателството да се подготвя съвсем ново произведение за световна премиера.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14