Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Дундаков при подготовката на "Пандора": Трябва ни нова публика!

Теодора Стефанова в ролята на Пандора
Снимка: Балет Арабеск

На 23 април в Музикалния театър публиката ще види за първи път "Пандора" - камерна опера с хореографски сцени по музика на  Пол ван Брюхе и Петър Дундаков, хореография на Боряна Сечанова, костюми - Никола Налбантов, с участието на Балет "Арабеск" и Теодора Стефанова в ролята на Пандора, камерния ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров и певиците Цветана Бандаловска, Евелина Христова и Даниела Димитрова. Части от музиката към спектакъла бяха представени концертно на 16 април в Софийска градска художествена галерия.


Българският композитор Петър Дундаков има тясна творческа връзка с трупата на "Арабеск". Преди няколко години той предизвика интереса и на холандски композитори, с които разменя идеи, към съчетаването на модерния звук с българското фолклорно пеене, като инициира създаването на пиеси за битов женски хор, които прозвучаха в зала "България".

Още тогава интереса си към комбинирането на наглед несъвместими звучности показа холандският композитор Пол ван Брюхе, учител на Дундаков по време на обучението му в Ротердамската консерватория. Сега двамата автори творят вече рамо до рамо и към създадената от Брюхе концертна музика на "Пандора", Дундаков добавя 4 електронно модифицирани сцени, които правят творбата многопластова и новаторска. А трите поканени солистки са една оперна и две народни певици.

Тръгнахме в началото на мислим основно за звук, който да излиза от една кутия - оттам дойде и идеята за Пандора. Освен това спектакълът съдържа и мултимедия, която също кореспондира със звука и идеята е всички тези нива да могат да създадат един доста богат опит за зрителя и да възбуди интереса му по различен, нов начин, който и за самите създатели е провокация - сподели авторът на много балетна и театрална музика.

Цялото интервю с Петър Дундаков чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14