Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За жадния, който гази водата... в изворите на паметта

БНР Новини
Има ли българско хоро, ничие сърце не остава безразлично.
Снимка: Европейска комисия

Всяка година през април, щом навън се раззелени, естествено настъпват и Зелените дни. Празниците ни напомнят по интересен и забавен начин колко полезно е да живеем здравословно, да пазим околната среда, каква миниатюрна част е човекът от света на Голямата Природа. А колко бързо и колко много може да й напакости?!
Всеки ден информации за незаконна сеч, изливане на бетон върху дюни, навлизане на безпощадно криворазбрано предприемачество в защитени зони. Последвано от лицемерно оправдание, че районът може да процъфтява, да се отворят нови работни места, но-видите ли – тук се появяват спънки...
Предприемачеството е вид икономическа култура. Разумният подход, внимателното вглеждане в околната среда и нейното богатство от природни и културни дадености може да е дори многократно по-печеливша формула, стига да има знания, балансът, уважението към общочовешките ценности. В тях се включват и онези елементи, без които животът би станал невъзможен: чист въздух, вода, земята, която ни храни...

Току-що открити  накити по време на археологическите  работи. Снимка: Методи ДаскаловНякога, преди много, много хилядолетия, първобитният човек обожествявал великите стихии. Стараел се да спечели тяхното благоволение. Посветил им празници, подредил ги в народен календар на традициите, нарекъл им песни, създал кръшните хора...
Стъпките, останали от древността, продължават да докосват земята като молитва: съкровени желания, закодирани в устрем и ритъм. Където има българи по света, колкото и напред да е развитието на технологиите в тези страни, кодът на танца ни свързва в една невидима, но много здрава нишка на паметта.
Няма как и другите да не почувстват тази изумителна сила. Затова и на 25 април в Брюксел най-голямото българско хоро привлича с магичния си темперамент не само българите, дошли да се хванат ръка за ръка, но и останалите хора, от близки и далечни страни, които случаят е събрал в този момент.
Пътищата на паметта... Често се преплитат със съвременното ни битие по странен и неочакван начин. Устремени към Европа, на тръгване от София към Калотина, винаги искаме да стигнем крайната точка по-бързо. Искаме широки и гладки пътища, скоростни магистрали. И тук се появяват археолозите. Започват спасителни разкопки. Земните недра щедро поднасят изненади. И – магистралата забавя своя ход... Бави и нас. Дали?! Кой е успял да се справи с времето?! Да го победи?!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18
Орхидея Палешников серапиас (снимка Теменужка Минева, група

Орхидеите в България: Епизод 4 – Разпространение и уязвимост

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 25.07.24 в 16:15