Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерен оркестър "Анима" е балканският представител на срещата на Европейското сдружение на любителските оркестри

Камерен оркестър "Анима" с диригент Константин Кукушев
Снимка: anima-varna.com

Камерният оркестър на варненските учители "Анима" ще бъде единственият представител на Югоизточна Европа в предстоящата десета среща на Европейската оркестрова федерация. Творческото събиране е от 4-ти до 7-и юни в италианския град Кремона. Поканени са повече от 400 гости от различни страни. Целта на форума в Кремона е не само да срещне приятели чрез музиката, а и да допринесе за укрепване на разбирането и зачитането на богатството на много и различни култури в Европа, пише президентът на организацията Даниел Келерхалс в поканата, отправена към варненските представители.

Българите за пореден път ще представят своето изкуство пред международна публика, както са го правили до момента в Лихтенщайн, Чехия, Турция, Германия, Холандия, Естония, Русия. Всички прояви на "Анима" зад граница са посрещани с голям интерес.

Камерният оркестър на варненските учители "Анима" е създаден през 1981-ва г. към тогавашния Дом на учителя. Ансамбълът е единствен по рода си в България. От 1998-а г. до днес художествен ръководител и диригент на състава е проф. Константин Кукушев. Оркестърът концертира не само във Варна, но и в други градове на страната.

От март 2010-а г. Камерният оркестър на варненските учители "Анима" работи с финансовата помощ на Община Варна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14