Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за компостиране

Снимка: compostingqueen.com
Ако все още има човек, който не знае какво е компостиране, да обясним простичко – това е процесът на разграждане на отпадъците в природата. Разбира се, за целта са необходими 2 важни услови: отпадъците да са биоразградими и да имат достъп до кислород и влага.
Природата произвежда сама компост за себе си, защото всеки органичен материал, който падне на земята се превръща в хумус.
Не само можем да помогнем на природата, длъжни сме да го направим. Да й върнем онова, което й принадлежи. А тя знае как да ни се отблагодари.
Лесно, на пръв поглед. А защо не го правим? Защо продължаваме да изхвърляме обелките от плодове и зеленчуци заедно с остатъците от месо, дори пластмаса и стъкло? Едното ще се превърне в ценен тор за цветята в градината ни, а другото са пари. Кратко сравнение: в Австрия компостират 35% от отпадъците си, а ние – 2%. Някак срамно...
Как да си направим сами компост можете да видите в мрежата. А Столична община дори в момента раздава безплатни компостери за междублоково пространство – питайте във вашата община. А какво може и какво не трябва да има в компостера, накратко:
• Можем Да поставяме окосена трева, листа, отпадъци от растения, обелки от плодове и зеленчуци, дървени стърготини, черупки от яйца, оборска тор, дори утайка от кафе и използавaни пликчета от чая.
• НЕ трябва да смесваме остатъци от месо, риба, кости, пепел от въглища и цигари, кучешки и котешки изпражнения.
От разговора с инж. Анна Пеева ще научите интересни подробности.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Искаме ли да прогледнем?

"Прогледай, твоята вяра те спаси", казва Господ Иисус Христос на един нещастен слепец в евангелското четиво, посветено на йерихонския слепец. Когато Христос призовава Йерихонския слепец при Себе си, Той го пита: "какво искаш да ти сторя?"... И той отвърнал: "дай ми да прогледам!" Той съзнава своята телесна слепота, а ние в по-голямата си част не..

публикувано на 01.12.24 в 09:25
Искра Стоилова

В семейната занаятчийска работилница на Искра и Антон Стоилови

В кюстендилското село Слокощица се намира семейната занаятчийска работилница на Искра и Антон Стоилови. Преди години семейството решава да заживее на село. Съпругът Антон до тогава е работил в дърводелски фирми, бил и крояч на обувки, а Искра – в цехове за производство на кожени изделия. След това решили да не работят за други, а да се опитат..

публикувано на 30.11.24 в 08:35
проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Торошанова

Дигитален портфейл за цифрова самоличност в ЕС

Тази година на 30 април беше обнародван един нов Регламент 1183 на ЕП и на Съвета, който влезе в сила и с него се измени регламентът относно електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар . Именно с този нов регламент беше въведена правната рамка на т.нар. "европейски дигитален портфейл за цифрова..

публикувано на 29.11.24 в 14:45

Майка, мигрант и предприемач: Анна и сладкият ѝ успех

Днешният гост в рубриката „Мигранти с таланти“ е Анна Кузнецова от Москва, Русия, която успешно развива иновативен сладкарски бизнес в София. За първи път Анна посещава България на 5-годишна възраст, след като е диагностицирана с астма. Майка ѝ научава за благоприятния климат в Сандански и решават да прекарват по няколко месеца годишно там. Именно..

обновено на 29.11.24 в 14:34
съдия Марияна Кънчева

Личните данни в правото на Европейския съюз

Рубриката "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз" на предаването "Законът и Темида" се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз . Можете да я слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа по програма "Христо Ботев". Шестата рубрика ще посветим основно на личните данни в правото на Европейския съюз..

публикувано на 29.11.24 в 12:45