Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прочутата Габриела Монтеро ще свири за първи път в България

Още от пръв поглед в биографията на прочулата се напоследък пианистка от Венецуела Габриела Монтеро човек остава с впечатлението, че сякаш й е отредено от съдбата да се занимава с музика. Според публикацията за нея в Уикипедия, още когато е на седем месеца слагат една играчка пиано в кошарата й и тя веднага започва да я изследва с ръка – да натиска клавишите. По-късно, когато майка й и пее приспивни песнички, тя може да ги повтаря и на година и половина изненадва всички, като показва, че знае добре венецуелския химн и може да го изсвири. На 4 започват официалните уроци на Габриела Монтеро по пиано, а на 5 е първият й концерт.

Въпреки че съм била много музикално дете, съм отгледана в семейство на немузиканти, така че за тях това беше голяма промяна, а аз често съм си задавала въпроса искам ли да продължа като концертен пианист. Случвало се е много пъти. Но през последните 15 години наистина отдадох 100% от себе си на моята музика и съм много щастлива, че го направих, споделя пианистката.

Тя ще пристигне в България по покана на фестивала "Дни на класиката в Балчик" и ще го открие на 25 юли от 19.30 часа на открита сцена "Мистрал" с концерт, в който ще звучат пиеси на Шуберт и Шуман, а във втората част изпълнителка ще покаже майсторството си и в импровизацията.

Чуйте ексклузивното интервю с Габриела Монтеро - пианистката, която голямата Марта Аргерич насърчава да споделя със света импровизаторската си дарба, а Барак Обама кани за участие в официалното събитие по обявяването му за президент. През месец май 2015 г. Габриела Монтеро бе обявена за почетен консул на "Амнести Интернешънъл" във връзка с активната й дейност в защита на човешките права.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14