Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Годишни фолклорни награди 2015

БНР Новини
За втора поредна година Сдружение „Наследници на фолклорния огън” организира Годишни фолклорни награди. През 2014 година събитието бе посветено на големия певец Борис Машалов, а тази година то ще носи името на Гюрга Пинджурова по случай 120 г. от нейното рождение. Статутът определя начина на номиниране в годишните фолклорни награди, а гласуването по предложените номинации от любителите на българския фолклор става само и единствено на сайта на годишните фолклорни награди www.gfn.bg.
Според статута си, Годишните фолклорни награди се провеждат винаги в различен град на България и се връчват на специална церемония.
Te са оценка за майсторството на изпълнителите в областта на народното творчество, а целта им е да се представи и популяризира фолклорното ни богатство.
Наградите се връчват за създаден продукт, професионални изяви и за цялостни постижения във фолклорното изкуство, както и за значимо нематериално фолклорно наследство.

Категориите, в които се връчват награди са:

1. Глас на годината.
2. Албум на годината.
3. Най-добри вокални дует, трио, квартет, други камерни формации.
4. Постановка на годината.
5. Хореограф на годината
6. Инструментална пиеса.
7. Дете-изпълнител на годината.
8. Нематериалното културно наследство - номинацията се определя от БАН.
9. Фирма, община или личност популяризираща или спонсорирала фолклорни събития.
10. Ансамбъл на годината.
11. Журналистически и публицистични материали в областта на фолклора - стартира 2016 г.

Организаторите предвиждат и Наградата за цялостен принос, която се определя от организационния екип, като не подлежи на гласуване от публиката.

На 30 ноември ще се проведе тазгодишното награждаване във второто издание на „Годишни фолклорни награди 2015 Гюрга Пинджурова”. Събитието ще започне точно в 14.00 часа в „Студио 5”.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малка нощна музика или кабаре с Ина Кънчева и Людмил Ангелов

Заглавието е от албума на двамата музиканти, споделящи страстта си към неочаквани открития. Огромен успех имаше дискът и спектакълът, посветен на творчеството на Полин Виардо, последван от танго серията. Записите излязоха през 2018 г., а на 15 юни във Военния клуб в София те представиха емоционален спектакъл наречен „Огледало – кабаре и други истории“...

публикувано на 03.06.20 в 08:55
Д-р Веселин Тенев, личен архив

Психично здраве и ангажирана електронна музика (II част)

Продължават срещите на „Аларма“ с д-р Веселин Тенев , легенда от даркуейв-квартета „Мъртви поети“ и от ефира на програма „Христо Ботев“ в близкото минало и лекар-психиатър на първа линия в Айова Сити (и композитор на електронна музика в свободното си време). Водещата Милена Воденичарова и редакторът Цветан Цветанов разговарят с него дистанционно за..

публикувано на 01.06.20 в 18:05

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2020

1 юни Изпълнения на Бароков оркестър „La Cetra“ – Базел. Диригент Морис Щегер. 3.00 часа – Франческо Мария-Верачини Увертюра №6 в сол минор „Дрезден“. 3.12 часа –Йохан Адолф Хасе (1699-1783), Флейтова кантата. Солист – Морис Щегер (рекордер). 3.22 часа –Антонин Дворжащ (1841-1904), Струнен квартет №12 във фа мажор, опус 96 „Американски“. Изпълнява..

публикувано на 01.06.20 в 12:02
Дитрих Фишер-Дискау

Дитрих Фишер-Дискау като Дон Жуан в едноименния шедьовър на Моцарт

Дон Жуан е една от коронните роли на прославения немски баритон. Записът, който ще звучи в съботната вечер е осъществен през 1958 година за фирмата Deutsche Grammophon. Ференц Фричай е на диригентския пулт. Двамата с Дискау се срещат десет години по-рано на сцената на Берлинската опера в постановка на „Дон Карлос“ от Верди. В ролята на маркиз Поза се..

публикувано на 30.05.20 в 08:55

Изложба за постановката „Орфей и Евридика“ на Пловдивската опера в София

Изложба с фотографии, запазили постановката на Стефано Пода на операта „Орфей и Евридика“ на Кристоф Вилибалд Глук, която беше акцент в програмата на летния фестивал „Опера опън“ на Античния театър в Пловдив, се организира от  2 юни в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“ . Нейното осъществяване беше възможно и заради факта, че Пловдив беше..

публикувано на 29.05.20 в 08:25