Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещата партия на Лютви Местан – ДОСТ (приятел) или дерт (проблем)

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Тази седмица Турция, която в последно време привиква ту руския, ту американския посланик в Анкара, за да им иска обяснения за изразявани от страните им позиции, предприе безпрецедентен ход по отношение на България – наложи забрана за влизане в страната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски. Мотивът е заетата от тях проруска позиция по повод сваления от Анкара руски самолет и действия, насочени срещу интересите на Турция в региона. Ходът на Анкара е до голяма степен символичен, тъй не е известно Доган или Пеевски да са планирали посещение в Турция. Но предприетата от Анкара стъпка е сериозно предупреждение към българските власти относно баланса в отношенията с Русия, както и израз на подкрепа за действията на Лютви Местан, който тази седмица обяви намерението си да създаде партия ДОСТ. На турски това означава приятел. Възниква въпросът – чий приятел?
Президентът Ердоган отправи в четвъртък заплаха към Европейския съюз, че ще отвори вратите пред мигрантите и ще им пожелае „приятен път“ в Европа. Разбира се, тази заплаха ще стане действителност, ако Европейският съюз не развърже кесията и не плати дължимото на Анкара – три милиарда евро, на първо време. Заплахата на Ердоган отново поставя остро у нас въпроса за довършването на защитната ограда на границата и за взимането на допълнителни мерки за нейната защита.
Синдиците на КТБ публикуваха поредните списъци на вложители. От тях стана ясно, че министри, депутати и магистрати са спестили впечатляващи суми в банката. Прави впечатление, че над половината от хората със спестявания по половин милион са магистрати. Публикуването на списъка скоро след силно критичния по отношение на съдебната система доклад на Европейската комисия поставя определени въпроси. Във всеки случай казусът няма да се реши, докато не бъдат публикувани списъците на кредитополучателите, докато най-после не стане ясно къде са изчезналите 3 милиарда и 500 милиона лева.
Тази седмица станахме свидетели на поредния сблъсък между еколози и привърженици на бизнес проектите в нашите планини. Дългогодишните конфликти между природозащитници и привърженици на разширяването на ски инфраструктурата в Пирин и Рила ще продължат, докато продължава пълният хаос около защитените територии, липсата на всякаква работеща регулация там и продължаващите съмнения, че институциите не са на страната на хората.
С подписите на 69 депутати от БСП, ДПС и независимите Георги Кадиев и Велизар Енчев беше внесен първият вот на недоверие към втория кабинет на Бойко Борисов – за провал в сферата на здравеопазването. Резултатът е предизвестен, но вотът ще даде възможност да се чуе повече за проблемите в здравеопазването, както и да се види кой е в управлението и кой е в опозиция.
Парламентът прие на първо четене промени в закона за културното наследство, които имат за цел да се преодолее бюрокрацията и да може да се взимат по-бързи решения за обновяването на паметниците на културата.
Правителството официално издигна кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Какви са шансовете й да оглави световната организация според реакцията в българската и световната преса?




Историческа среща в Куба на папа Франциск и главата на Руската православна църква патриарх Кирил. Какви са целите? И как Църквата общува с медиите?






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54