Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Isang beer pa po! Или как у нас да поръчаме „Още една бира, моля!” на филипински

БНР Новини
Димчо Тодоров (вляво) и Станислав Новаков
Снимка: Емил Николов

Защо ви е в България да знаете филипински? Защото има проблем с кадрите. И той е с повишена трудност, особено в туризма. Дори се говори за „внос” на работна сила: от Молдова, Украйна, даже от Филипините. От една страна, има Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. Има приета Нова европейска програма за умения. Втората е по повод статистиката, че на 70 милиона европейци липсват адекватни умения за четене и писане. Още по-голям брой имат слаби умения в областта на цифровите технологии, както и ниска математическа грамотност. Това ги излага на риск от безработица, бедност и социално изключване. От друга страна, сред висококвалифицираните млади европейци, голям брой работят на позиции, които не отговарят на техните заложби и стремежи. А през това време 40 % от европейските работодатели твърдят, че не им достигат кадри с нужните умения, за да се разраства бизнесът и да има иновации. Съществуват още много други документи, статистики, концепции за решения на проблема, но и противоречия между образователната система и бизнеса. Какво, междувременно, прави третата страна - туристът, потребителят на крайния продукт? Когато тръгнете на път по работа или на ваканционно пътуване, отсядате в хотел, хапвате в заведение, избирате спа процедури, искате обслужването да е както трябва. Персоналът да е добре обучен, както на теория, така и на практика, с високи професионални умения и общочовешки добродетели. Откъде работодателите да намерят такива кадри? От учебните заведения? Не само най-добрите завършващи колежани и студенти предпочитат да си уредят трудови ангажименти в чужбина. Заминават и младежи с по-посредствени резултати. Разчитат да трупат опит. Мечтаят един ден да имат собствен хотел, ресторант или друг обект. А у нас строителството в туризма не спира. Въпреки презастроеното Черноморие, инвеститорските апетити не са далеч от мисълта да повторят модела в планините. Новите обекти допълнително ще засилят дефицита на кадри. Още отсега проблемът е толкова сериозен, че все по-упорито бродят слухове за внос на персонал от трети страни. На какъв език ще говорят с българите в собствената им родина? Доколко знаят чужди езици, за да обслужват гостите от други държави? И ако са наистина толкова квалифицирани, няма ли скоро също да се ориентират към някоя географска точка по света, където заплащането е по-високо? „Не правете повече инвестиции в ново строителство! Инвестирайте в хората!” Все по-често призивът се повтаря по време на професионални срещи в туризма.
Вече знаете как у нас да поръчате още една бира, на филипински: Isang beer pa po! Ето и друга полезна дума Mabuhay. Произнася се „мабухай”. Означава „наздраве!”, също на филипински. За всеки случай... Докато се реши въпросът за кадрите в родния туризъм.
В предаването „А сега накъде?” чуйте позициите на Станислав Новаков и на Димчо Тодоров.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението – през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18