Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На бис – 80 години от рождението на композитора Красимир Кюркчийски

| обновено на 27.06.16 в 08:08
Красимир Кюркчийски

На 22 юни се навършиха 80 години от рождението на Красимир Кюркчийски. През целия си професионален път композиторът разказва една красива приказка, базирана на българския фолклор и неговото богатство.

Кюркчийски е роден на 22 юни 1936 г. в Троян. Завършва Българската държавна консерватория (днес Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”) с композиция при Панчо Владигеров (1962). Специализира в Московската консерватория при Дмитрий Шостакович. Носител е на Голямата награда на конкурса за композиция “Парижки музикални седмици” (1966) за своя Струнен квартет №1.

Автор е на две опери, на балета „Козият рог”, на два клавирни концерта, чиято първа изпълнителка е пианистката проф. Милена Моллова, и на редица други творби. Негови произведения се изпълняват в Италия, Франция, Русия, Германия, Австралия и др. През 2002 г. прави обработки на народни песни за албума на световноизвестния мецосопран Веселина Кацарова „Българска душа”, записан в София с български музиканти за голяма звукозаписна фирма.  

Кюркчийски работи като диригент на Държавния ансансамбъл за народни песни и танци (днес Национален фолклорен ансамбъл “Филип Кутев”) и Ансамбъла за народни песни към Комитета за телевизия и радио.

Дълги години композиторът страни от шума на големия град и хорската суета. Живее в с. Боженци, Габровско, където създава своите самобитни звукови платна. На 15 декември 2011 г. завърши земният му път.

Чуйте в звуковия файл част от разговор с Красимир Кюркчийски, записан за предаването „На бис – българските музиканти” през 2005 г. – едно от редките му интервюта, защото той никога не е обичал да говори за себе си и да обяснява музиката си. Кюркчийски е от авторите, които смятат, че в музиката му е казано всичко. В разговора  той споделя своето отношение към фолклора, към учителите си Панчо Владигеров и Филип Кутев. Разказва подробности за създаването на емблематични свои произведения, за реакцията на Николай Хайтов по повод балета му "Козият рог". Има и кулинарна рецепта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14