Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзвук от Бахфест 2016: Петер Коой, новият носител на Баховия медал на град Лайпциг

Петер Коой (в средата) получава Баховия медал
Снимка: Bachfest Leipzig

Както всяка година, едно от важните събития на Баховия фестивал в Лайпциг през юни беше връчването на престижния Бахов медал на града на поредния му носител. Неговото име обикновено се обявява поне месец по-рано, но церемонията винаги е достатъчно престижно събитие и засвидетелства уважението към личностите, дали голям принос в интерпретацията на баховата музика.

Изборът се прави от най-големите авторитети в музикалния живот на Лайпциг – президента на Баховия архив сър Джон Елиът Гардинър, музикалния директор на Гевандхаус  Рикардо Шайи и редица други.

На 17 юни отличието беше връчено на холандския певец Петер Коой в Старото кметство на Лайпциг – една сграда, заредена с история, по чиито стени са наредени десетки внушителни маслени портрети на важни за града личности през вековете. Според традицията медалът бе връчен от кмета на града г-н Букхард Юнг, имаше изказвания, благодарствено слово и малък концерт.

Чуйте репортажа на специалния пратеник на БНР в Лайпциг - Татяна Иванова и нейното интервю с Петер Коой.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14