Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„София симфоникс” и Любка Биаджони цу Гутенберг с впечатляващо турне в Австрия и Германия

3
„София симфоникс” и Любка Биаджони цу Гутенберг на фестивала Херенхимзее


Турнетата на музикантите от „София симфоникс” и неговата създателка и диригентка Любка Биаджони цу Гутенберг се отличават с мотивацията и вдъхновението на артистите, професионализма им, с условията, в които работят и пребивават, приятелската атмосфера и високата си класа. Едва ли има много изпълнители, които по време на ангажиментите си да живеят в истински замък /имението Гутенберг/, да се хранят на рицарска маса сред автентични предмети на няколко века и да могат да докоснат Библия, отпечатана през 16-ти век от последователите на Йоханес Гутенберг.
От 10-ти до 17-ти юли българският оркестър „София симфоникс”, воден от баронеса цу Гутенберг гостува в Австрия и Германия с 4 концерта на 4 сцени с различни програми. След първата им изява в престижната нова зала в Ерл /Австрия/ на фестивала „Тиролски празници” музикантите продължиха за Германия, където бяха горещо аплодирани по време на трите им концерта в Бавария.
Първият от тях беше на реномирания фестивал „Нощна музика” – Херенкимзее, създаден от баронеса цу Гутенберг и нейния съпруг, прочутия германски диригент барон Енох цу Гутенберг. Освен „София симфоникс” сред участниците в програмата бяха оркестърът „Академия Сейнт Мартин ин дъ фийлдс”, диригентите Филип Херевеге и Роберто Абадо, пианистът Фазил Сай. Концертът се състоя в Огледалната зала на двореца, построен от крал Лудвиг ІІ на живописното езеро Кимзее по подобие на френския Версай . Това е архитектурен шедьовър, известен с изключителната си красота, пищност и великолепие.
Последва образователен концерт в елитна гимназия в Байройт, където част от възпитаниците на училището се включиха в състава на „София симфоникс”, а други солираха на българския състав. Имаше много емоции и на финала всички заедно изпълниха песента„Дилмано Дилберо” в аранжимент за хор и оркестър.
Финалът на турнето бе галаконцерт на открито в двора на средновековния замък Пласенбург в градчето Кулмбах. Публика от 1200 почитатели на оперната и оперетната музика отдавна беше изкупила билетите и с възторг аплодира седемте български солисти – певци, „София Симфоникс” и Биаджони.
Чуйте репортаж за концертите в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14