Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 19 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 1.30 часа
Запазена марка Радиотеатър
400 години Шекспир: "Макбет"

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Ромски песни от Източна Европа

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Оркестъра за народна музика на БНР, Росен Генков, Соня Кънчева, Калинка Згурова, Георги Чилингиров и други.

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• „Понеделник започва в събота“:
-   Леонардо и „Мона Лиза“ – мистерията;
-   Музикален миг с Джими Хендрикс.
• „РадиоСлушател“: Победителят в играта-пъзел „Аполония 2016“.
• „РадиоЩастие“: Закуска в Ливан.
• „Понеделник. На чисто“:
-   Кръгла маса в двореца "Врана" за "Свободата, сигурността и върховенството на правото - демократичното общество в 21-ви век" – в аванс с адв. Михаил Екимджиев и коментар по случая „Гробницата „Алабин“ – 10 години по-късно с адв. Борис Велев.
-   Има ли групиране в ЕС и къде е България? – коментар на доктора по политология Линка Тонева-Методиева
• „Седмица на Иван Вазов по БНР“: Магдалена Гигова за любовната история на Иван Вазов в „Шепот от стари дантели“.
• „РадиоУлица“:
-   Премиера на „Глобалната ферма“ в Дома на киното;
-   Солов концерт New American Works + Improvisation на американския пианист и композитор от ирански произход Амир Косроупур.
• „Третият в студиото”: Художникът Радослав Нинов.

от 10.00 до 10.55 часа
Нашият ден – Практично
• Цени на хранителните стоки на борсите и тържищата. Има ли промяна, за да си направим сметката за онова, което купуваме в магазините? Има ли нарушения по пазарите?– информация и съвети към производители и потребители от Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, който отговаря и на слушателски въпроси.
• Гроздоберът започна, каква реколта и на какви цени да очакваме? Какво ще е виното от новата реколта?- информация и съвети от представител на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК).
• Здравословни методи за консервиране – разговори с кулинарите Боби и Бояна

от 10.55 до 11.00 часа
Евранет плюс - Евросправочник на слушателя
За кои служители времето на пътуване до месторабота се приема за работно време и за кои не? Какво е решението на съда на ЕС?

от 11.00 до 12.00 часа
Жълтата подводница
• Избрани моменти от новия албум The Good Life на тромпетиста Тил Брьонер.
Акценти от музикалния афиш на Есенния салон на изкуствата в Пловдив.
• Премиерни за месец септември продукции.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
За клеветите, напрежението и агресията

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Творческа вечер на Дьорд Сонди - българист, поет и преводач, по случай неговата 70 годишнина.
• За книгата на Мария Налбантова "Черни мечки за бели дни/Бели мечки за черни дни".
• Годишните награди за култура на Столична община.
• Музикантът Амир Косроупур за представлението „Разгръщане”.
• „Градски фрагменти” - фтографска изложба на Мариян Атанасов.
• „Изложба в Квартала“ - изложба на резултатите от първата фаза по проект „Модел за споделено развитие на жизнена среда в гр. София. Улица „Цар Иван Асен II“ и ж.к. „Яворов“, известен още като „Сподели Квартала“.
• Изложбата на Росен Марковски в галерия "Сезони" - "Марковски по действителни случки".
„Какво се случва”: "Градината" – фотографска изложба на Веселина Николаева.

14.30 до 15.30 часа
Музикален момент
Днес ще завъртим музикалните си фантазии около краткия, но най-древен въпрос на човечеството: „ЗАЩО?“. Много често той или остава без отговор, или просто е риторичен. Обичаме да питаме, но не обичаме да отговаряме... Крием се зад думите, както щраусът заравя глава в пясъка. „Няма недискретни въпроси – отговорите понякога биват такива“ – казва Мисис Чивли в „Идеалният съпруг“ на Оскар Уайлд. Ами така е! Остава ни единствената утеха, че понякога (някои от нас!) умеят да четат ... между редовете! А отговора на въпроса „Защо?“ ще потърсим заедно с Ани Ленъкс, Нора Джоунс, Франко Корели, Рамон Варгас, Марко Мазини, Георги Станчев, групите „Бийтълс“ , „Манхатън Трансфър“ и др.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Познати и непознати
„Протест, а след протеста…“
Какъв е ефектът от третия национален протест на майките на деца с увреждания; ще доведе ли той до създаването на единна политика за реалното включване на децата и майките им в социалния живот.. Гости в студиото майки и организатори на протеста; по телефона ще се свържем с Дани Колева от Националната мрежа за децата.
„Вярата – надежда за по-добър живот“ – под този наслов ще се отбележи тазгодишния Празник на религиите – кои ще са участниците и какво да очакват гостите – за това ще разговаряме със зам. главния мюфтия Бирали Мюмюн Бирали.
"Невидимото кино" - Верка Стоянова за проекта на
фондация "Графия" киното да стане достъпно за незрящи хора.
В рубриката „Светове“ – „Границите в нашия свят и светът без граници“ – разговор с Теодора Димова

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Радиоецинклопедия „Култови сгради на София”: Сградата на БНБ – история и легенди
• Кога се полагат основите на националната институция БНБ, играеща ключова роля в стопанската история на България?
• Сградата на БНБ – архитектурното бижу на София. Охрана на пет нива пази държавния ни резерв. Общественият трезор крие безценни реликви, между които тефтерчетата на Ботев, Левски и Раковски, собственост на Народната библиотека.
• Колко входа има БНБ и кой от всички е „царския вход”?
• Разговор с главен експерт Инес Лазарова, историк-архивист Христо Яновски и с Иво Иванов, ръководител екип „Обществен трезор”.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Необичайни музикални инструменти“

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Таласъмът-звяр”, по английска приказка

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода - Само ново
Изпълненията на Илия Луков, квартет мундхармоники „Родолюбие“, Жечка Сланинкова, Ваня Вълкова и други.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Концерт от Париж. Свири Филхармонията на Френското радио с диригент Мюнг-Вун Чунг, солист – Роже Мураро, пиано. В програмата: В. А. Моцарт – Концерт за пиано и оркестър № 20 в ре минор, К.466; Антон Брукнер – Симфония № 7 в Ми мажор.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
"Убий мухата" от Йордан Радичков - 1 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
„Аларма Пънк Джаз“ представя: концерт на ирано-американския пианист и композитор Амир Косроупур – пряко от Чешкия център

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Спонтанни инвенции
Триата на Вячеслав Ганелин.
Те са най-различни, но музикантите са предимно от бившия Съветски съюз. Едно от най-новите е с литовеца Пятрас Вишняускас (саксофон) и германеца Клаус Кугел (ударни), по състав същото като най-известното "Ганелин - Чекасин - Тарасов", съответно клавишни, саксофон и ударни. Освен това се оказва, че такъв необикновен музикант като Ганелин е свирил и в най-стандартно (като състав) трио - с бас и барабани. В предаването са включени две такива, с басистите Виктор Фонарьов и Юозас Румелайтис и с барабанистите Мика Маркович и Александр Мелник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 25 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Започва представянето на поредния ни "кръстник", Мишел Петручани. Началото е в съвместното им дуо с органиста Еди Луис и..

публикувано на 24.06.24 в 08:15

Понеделник, 24 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 1 част 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Пряко предаване от "Пост-културната сцена" на град Пловдив с гости Трифон Ташев и група "Стрък" и Никола Николов, един от създателите на платформата за ъндърграунд музика и обогатяване на..

публикувано на 23.06.24 в 08:10

Неделя, 23 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Ромео и Жулиета" от Уилям Шекспир от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 22.06.24 в 08:05

Събота, 22 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми: Strangers on A Train с първите две части от трилогията Тhe Key – Part I - The Prophec и art II - The..

публикувано на 21.06.24 в 16:05

Петък, 21 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Бленика от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Теодор Иванов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00..

публикувано на 20.06.24 в 08:35