Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Обичам Шостакович" и други привлекателни проекти на Софийската филхармония през новия сезон

Снимка: Архив


След изключително успешния проект "Обичам българската музика", посветен на националния празник 3 март, сега Софийската филхармония подготвя нов музикален маратон - 110-годишнината на великия руски композитор Дмитрий Шостакович ще бъде отбелязана в концертния комплекс "България" в София с пъстра поредица от събития на рождения му ден - 25 септември, между 11 до 21 часа, която ще включва встъпителна лекция на проф. Лъчезар Каранлъков, представяне на книга за Шостакович, изпълнения на именити български музиканти и ансамбли, на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" с диригент Славил Димитров, както и на студенти и преподаватели в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", а вечерта ще бъде увенчана с концерт на Софийската филхармония под диригентството на Станислав Ушев и солисти Пламена Мангова - пиано и Вим ван Хаселт - тромпет (Белгия).


Новият сезон на Филхармониците ще бъде открит официално на 30 септември с концерт под палката на госта Константин Тринкс и солистка Александра Любчански - сопран. Програмата ще включва музика от Панчо Владигеров, Рихард Вагнер и Рихард Щраус.

В съставянето на афиша за 2016/2017 са участвали артистичният директор Светлин Русев и голямата българска прима Красимира Стоянова в ролята на артистичен консултант.

Какво още подготвя Националният ни оркестър, за да привлече публиката в зала "България" - чуйте в звуковия файл, в интервюто със Светлина Терзиева - и.д. директор на Софийската филхармония. Във втория звуков файл можете да чуете изказване на оперната прима Красимира Стоянова пред журналисти по повод участието й като артистичен консултант в съставянето на новия сезон на Софийската филхармония.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14