Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за флейтиста Янко Янков

На 3 октомври се навършиха 50 години от смъртта на видния български флейтист и педагог Янко Янков.

За него големият композитор Панчо Владигеров пише:
Янко Янков беше превъзходен инструменталист с голяма култура и съвест. Рядко съм срещал толкова работлив и съвестен музикант. А при това той имаше феноменална техника, великолепен тон и беше изключителен музикант. Неговото изкуство стимулира редица български композитори да съчинят творби за флейта. И ако днес ние можем да кажем, че в българската музикална литература ива значителни произведения със сериозни изисквания по отношение на този инструмент, то главната заслуга за това има незабравимия Янко Янков.

Чуйте интересни подробности от биографията на флейтиста в рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" - в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14