Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стихове на Силвия Стефанова вдъхновиха Балет "Арабеск" за нов спектакъл

"Сянка от копнеж"
Снимка: Балет "Арабеск"

Балет „Арабеск“ среща Изтока и Запада в новия си нестандартен спектакъл „Сянка от копнеж“, вдъхновен от едноименната книга на поетесата Силвия Стефанова.

След премиерата на 30 октомври, в петък, на 18 ноември, на сцената на Музикалния театър в София зрителите ще могат да видят отново японската естетика на съзерцанието и европейската музикална експресивност, претворени в танц.

Спектакълът  съдържа три едноактни балетни миниатюри на хореографите Боряна Сечанова, Анна Донева и Антъни Мидълтън.

„Сянка от копнеж“ предлага едно нестандартно пътешествие в света на старинните японски петстишия танка, които се трансформират в музика, поезия и танц. „Капка в океана“ е с хореография на Антъни Мидълтън по музика на Добринка Табакова. Втората миниатюра, „Шепот“, е на хореографката Анна Донева с музика на Дмитрий Шостакович. Третата пиеса със заглавие „Удоволствието да не правиш нищо“ е по хореография на Боряна Сечанова и музика на Телеман, интересно обработена чрез импровизациите на живо на виолиста Валентин Геров, член на Квартет „София“.

Кимона, японска звучност, игра на нюанси, съвременна експресия, вдъхновение и страст са кодовете в изпълнението на танцьорите от „Арабеск“. Така отново тайнството на вечното изкуство и неумиращата любов от книгата „Сянка от копнеж“ заживява на сцената:

Не е любов,
нито мечтание.
Само сянка от копнеж.
Лунен лъч в облак,
притихнал...

Чуйте повече подробности за спектакъла в интервюто с Боряна Сечанова - хореограф и директор на Балет "Алабеск".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14