Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Принц и приятели - звездни партньорства на софийска сцена

Мария Принц на репетиция със сър Невил Маринър
Снимка: личен архив
Пианистката Мария Принц е от българските музиканти в чужбина, които винаги с удоволствие се връщат на родна сцена. При това благодарение на нея у нас гостуваха знаменити изпълнители като диригента сър Невил Маринър, флейтиста Патрик Галоа, баритона Матиас Гьорне. Сега тя, в партньорство със Софийската филхармония, подготвя цикъл камерни концерти, в които ще участват известни и утвърдени в Европа изпълнители, както и изявени филхармоници.


Първият концерт е на 29 ноември от 19.00 часа в камерна зала "България". За него в страната ще пристигне кларинетистът Андрю Маринър - дългогодишен член на Лондонския симфоничен оркестър, а в трио с него и Мария Принц ще свири виолончелистката Кристиана Алипиева. Ще звучи музика от Бетовен, Шуберт, Верди, Дебюси, Пуленк. Някои от пиесите са в аранжимент на Андрю Маринър.

След този и следващите концерти през сезона публиката ще има възможност да се срещне с изпълнителите.

Един час след концерта сме на разположение за въпроси, за разговори - мисля, че това е нещо, което също е важно. Ние не сме хората на сцената, които са от друга порода - ние сме хора, които също се наслаждават на комуникация и са достъпни за всички, обяснява идеята си Мария Принц.

Очаквайте на 29 ноември и разговор по повод специалния концерт на Софийската филхармония в памет на отишлия си от света сър Невил Маринър, който трябваше да дирижира на 1 декември. Мария Принц ще ни представи диригента, приел да ръководи оркестъра в памет на маестрото.

В звуковия файл чуйте още подробности за бъдещите камерни проекти от новия концертен цикъл в интервюто с пианистката за предаването "Алегро виваче".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14