Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлин Русев с нов концертмайсторски пост в Швейцария

2
Светлин Русев солира
Снимка: личен архив

Харизматичният български цигулар Светлин Русев е новият концертмайстор на престижния Оркестър на Романска Швейцария. Той е бил избран след конкурс от музикалния директор на състава Джонатан Нот.

Светлин Русев е носител на приза "Музикант на годината 2006" в националната анкета на предаването "Алегро виваче" на БНР, а на 1 ноември 2016 г. получи наградата "Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци в категория "Инструменталист".

Цигуларят започва кариерата си на концертмайстор през 2000 г. с Оркестъра на Оверн, а през 2005-а поема лидерското място във Филхармонията на Френското радио. Бил е концертмайстор и на Сеулската филхармония от 2008 до началото на 2016 г.

Русев е професор в Парижката консерватория, която самият той е завършил, и артистичен директор на Софийската филхармония.

Оркестърът на Романска Швейцария е създаден през 1918 г. от Ернест Ансерме, който го дирижира в продължение на почти 50 години. Съставът изнася концертите си в прочутата зала "Виктория" в Женева и участва в спектаклите на оперния театър в града. Концертмайсторското място беше вакантно от три години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14