Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венцислав, Стоян и Стефан

БНР Новини
Венцислав Занков, Стоян Алексиев и Стефан Димитров
Снимка: БГНЕС

Венцислав Занков

Роден е през 1962 г. в град София. Завършва ВИИИ „Николай Павлович“, специалност Скулптура (1988). Доктор по изкуствознание с дисертация на тема „Тялото на художника в изкуството на прехода“ (2013).

Стоян Алексиев
Роден е на 15 март 1951 година във Варна. През 1975 година завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Елка Михайлова. Играе на сцените на театрите в Шумен (1975-1978), Варна (1978-1984), Пловдив (1984-1987), Народния театър „Иван Вазов“ (1997-?)

Стефан Димитров
–  Стефан Михайлов Димитров 28 май 1949 е известен български композитор, автор на поп и филмова музика. През 1972 година завършва Теоретичния факултет на Национална музикална академия. Първата му композиция „Пея, защото искам, ако не искате — не слушайте“ е създадена по стихове на поетесата Блага Димитрова. Основател и музикален ръководител е на театър „4+4“. Стефан Димитров е композитор на поп-песни, някои от които са се превърнали в шлагери: „Нека да е лято“, „Дано“, „Всичко ми е наред“, „По първи петли“, „Сбогом, моя любов“, „И замириса на море", „Събота късен следобед", „Там". Пише музиката за филмите „След края на света“, „Съдията“, „Спас и Нели“, „Фатална нежност“, както и на музика за театрални постановки и телевизионни продукции. През 80-те работи с група „Вариант Б“ и „Домино“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полският рапър Куба Данилович, който се чувства по-добре тук

В рубриката "Мигранти с таланти" на предаването "Нашият ден" ви представяме Куба Данилович от Полша . Куба е роден близо до Варшава, но израства в полската столица. От малък Куба се занимава с музика, свири в рок банда в училище и след като завършва заминава за Лондон. Там започва да свири с различни музикални групи, експериментира в различни жанрове и..

публикувано на 12.07.24 в 12:59

Още бургаски жаргон за познавачи и ценители

Може и да изглежда странно, но, когато някой спомене името на град Бургас, това, което си представям, не е морето, рибарските лодки и прочие типично морски работи, а красивите стари къщи от началото на ХХ век в центъра на града – леко занемарени, някои – повече, обрасли със зеленина, огромните дървета в градската градина и, разбира се, красивата..

публикувано на 12.07.24 в 10:17
 Дефиле на участниците

Созопол – където морският бриз прегръща изкуството

В предаването "Нашият ден" отправяме поглед към Созопол, където морският бриз прегръща изкуството. Древният град с поглед към бъдещето за поредна година е сцена за младите творци, които участват в XVIII Международен младежки фестивал-конкурс "Музите" и  IV Младежки арт фестивал "Солинария" . Водещите на програма "Христо Ботев" Божидар Александров и..

публикувано на 12.07.24 в 09:54

Връчиха наградите от международния литературен конкурс "Изящно перо 2024"

Преди дни Салонът на българската култура и духовност в Чикаго официално връчи Грамотите и наградите от международния литературен конкурс "Изящно перо 2024".  Конкурсът "Изящно перо" е по идея на Снежана Галчева от Чикаго, председател на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина и инициатор на Салона за българска култура и..

публикувано на 11.07.24 в 17:30

Предопределено ли е кой ще се огледа в "Огледалото на вярата"?

В 2004 г. генетикът Дийн Хеймер публикува книгата си "Генът на Бога", в която твърди, че съществува ген, който предопределя доколко човек ще е склонен да търси духовното, трансцедентното и вярата. Според него, при някои хора влечението към религията е вродено.   В "Огледалото на вярата" артистичното обединение УЛТРАФУТУРО (Боряна Росса и Олег..

публикувано на 11.07.24 в 16:04