Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Нова година по Съчуански

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съчуан е провинция в югозападен Китай. По площ е с размерите на Франция. Това е най-силно заселената част на страната, населението на провинцията надхвърля 83 милиона души. В превод на български Съчуан означава Четирите реки. Това са притоци на внушителната Яндзъ. В Съчуан сняг почти не вали. Климатът е изключително благоприятен за развитие на земеделието и животновъдството. Провинцията е на първо място по отглеждане на зърно, на второ място в страната по производство на коприна. 1/5-а от производството на свинско месо в Китай идва тъкмо от Съчуан. Провинцията е богата на природни ресурси. Административен център е Чанду.
Древна история, култура, цветуща икономика: всичко това важи с еднаква сила за Съчуан. По света провинцията е позната на туристите и с уникалните познаватели и екомаршрути. В Списъка на Световното културно наследство влизат Националният парк Цзючжайгоу, Забележителният пейзаж на Хуанлун, планината Ъмейшан и статуята на Големия Буда в Лешан, Планината Цинчън и Дуцзянянската иригационна система, разбира се, и Резерватите на Голямата панда.
За ценителите, Съчуан е известен като място на културата Башу: интересен микс от поезия, музика, калиграфия, картини.  Съчуанската опера има свой облик и не прилича на другите: изпъстрена е с характерни персонажи, с много хумор и оптимизъм.  Имената на спектаклите са красноречиви: „Джън Банцяо си купува буркан”, „Лорд Бао гледа в огледалото”, Да накараш племенник да вземе изпит за военна служба”, „Джоу Рън предлага пиле” и „Търкалящи се фенери”.
Официално през 2017 г. Китайската Нова година започва на 28  януари. Но по изключение у нас, в морската ни столица, настъпва доста по-рано - на 15 и 16  януари, с удивителни феерични изяви и с много настроение. За веселата Нова година по Съчуански разказва Виолета Филипова от Фестивалния и конгресен център - Варна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението – през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18