Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Найденов пее Мефистофел в Телавивската опера


В Телавивската опера се играе операта „Фауст“ на Гуно, а в ролята на Мефистофел с успех се изявява българският бас Петър Найденов.

На 24 г. Петър Найденов дебютира на софийска сцена като Дон Жуан от едноименната моцартова опера. По-късно изпълнява Дон Базилио в „Севилският бръснар” на Росини, Нилаканта в „Лакме” на Делиб и др. Канен е да пее в Германия, Полша, Япония, Италия, Швейцария... Няколко години е солист на Виенската опера, докато открива, че свободата му е по-скъпа. Не забравя думите на своята учителка Гена Димитрова, която се е увличала и в мистиката. Тя му прави хороскоп му казва, че е „обречен на успех“, което не го освобождава от задължението да продължава да усъвършенства и гласа, и артистичните си качества. Неговият Мефистофел от „Фауст“ на Гуно в Телавивската опера в никакъв случай не е въплъщение на злото, а по-скоро, на изключително властен човек, чийто характер се възприема от околните като зло. Той е човек, успял да усети слабостите на околните и чрез тях да властва.

Тук, в Израелската опера в Тел Авив, се чувствам страхотно, като у дома си! Операта „Фауст“ на Гуно е много благодатна за работа. В нея човек може да открие и радост, и тъга. В този прочит се оказва, че Мефистофел не е толкова лош, той е просто едно огледало на самите нас. Този образ сега ми е много „на сърце“. Имам покана от Софийската опера да направим и другия Мефистофел – от едноименната опера на Ариго Бойто, каза Петър Найденов в интервю за предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“.

Чуйте в звуковия файл цялото интервю.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14