Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за певицата Пенка Коева

Поводът да си спомним за прекрасната певица Пенка Коева е 85-годишнината от нейното рождение на 16 март 1932 година. Въпреки че нейната кариера се развива основно в Пловдивската опера, тя е позната от гостуванията си на всички сцени в страната с роли като Тоска, Адриана Лекуврьор, Татяна, Леонора от “Трубадур“, Наташа от „Русалка“ на Даргомижски, Магда Сорел от „Консулът“ на Меноти и още много оперни героини.

Родена в Пловдив, Коева отрано проявява музикалните си способности, солистка е на училищния хор, учи в Музикалното училище в града. През 1948 година постъпва в Музикалната академия, в класа на известния композитор и вокален педагог Георги Златев-Черкин, а докато следва, участва в концерти на Шуменската, Плевенската и Варненската филхармония, както и в спектакли на Софийската опера. Когато завършва с пълно отличие, тя се завръща в Пловдив,  където в този момент се създава оперен театър. Още с първите си прояви като Тоска и Наташа от “Русалка“ тя прави силно впечатление с красивия по тембър, обемен и мощен глас, съчетан с ярък артистичен талант.

За нея музиковедът Розалия Бикс пише: Едно  наистина мащабно  явление на съвремената българска оперна сцена, еднакво представително за своя театър и за българския театър изобщо. В своята барокова царственост на сценично присъствие, чувствено обагрен и необикновено красив тембър, с непресторения си драматичен патос и импулсивност в общуването с партньора. Пенка Коева носи оперния теаатър едва ли не като първа своя отлика, нещо като “предупредителна“окраска за непосветените в това изкуство. Фразира изразително, насища с достатъчно звук и най-тихите динамични отсенки на вокалната си изява, вярва си, живее на сцената в почти неспирна екзалтация.

Пенка Коева е носителка на много награди от наши и международни певчески конркурси. Тя е и великолепна камерна певица. Умира на 31 януари 2007 година.

В Златния фонд на БНР се съхранява изказване на Пенка Коева, в което тя говори за живота и кариерата си, както и неин запис. Чуйте в звуковия файл, в рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14