Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Маестро Георги Атанасов

На 6 май се навършиха 135 години от рождението  на основоположника на българското оперно творчество Маестро Георги Атанасов. За него и неговото творчеството винаги се говори с уважение, с възторг пред неговия  апостолски труд. Не е лесно в една страна, която не познава операта, не познава класическата музика, в която публиката няма никакво отношение към професионалната музика, да се посветиш  изцяло на това изкуство, да подчиниш цялото си творчество на идеята  да пропагандираш и възпитаваш любов към красивото. Именно в това се състои значението на създаденото от Маестро Атанасов.

Той следва в Италия, ученик е на Пиетро Маскани, познава съвремените тенденции в развитието на музикалното изкуство, но при завръщането си в България се посвещава на мисията да направи оперното изкуство популярно и достъпно за широката публика.  И го постига.

Шест опери и една оперета е написал Маестро Атанасов, но втората от тях - “Гергана“, по поемата на Петко Рачов Славейков, и до днес си остава най-популярната българска оперна творба. Либретото е на  Любомир Бобевски, съдържанието е познато на всеки българин, а музиката - близка до народната песен. Премиерата се е състояла на 24 октомври 1917 година - точно преди 100 години в Оперната дружба в София. Дирижира  авторът, режисьор е Кръстьо Сарафов, художник - Александър Миленков, хормайстор - Константин Рамаданов, хореограф - Руска Колева. В ролите участват Мария Василева - Гергана, Панайот Димитров - Никола, Пейчо Манов - Дядо Недялко и Стоян Николов - Селим бей.

Чуйте в звуковия файл още интересни подробности в спомените на Ничка Баталова, запазени в Златния фонд на БНР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14