Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктория Василенко спечели голямата награда на фестивала "Клавирните четвъртъци" в Женева

Виктория Василенко

Les Jeudis du Piano ("Клавирните четвъртъци") в Женева е концертен цикъл, който има за цел да подпомага новоизгряващи звезди на световната сцена в началото на тяхната кариера.

На 23 март 2017 година за рецитал в Palais de l'Athénée беше поканена българската пианистка Виктория Василенко, а в края на сезона 2016/2017 специализираното жури обяви, че именно тя печели Гран при "Jean Clostre" за най-добър клавирен рецитал.


Виктория Василенко е носител на много награди от конкурси. Тя е възпитаничка на легендарния Дмитрий Башкиров във Висшия музикален колеж „Кралица София” в Мадрид. През юни 2013 година спечели наградата за „най-успешен и обещаващ млад студент на годината” от класа на проф. Башкиров, връчена й лично на заключителната церемония в двореца от кралица София. В момента младата българска пианистка продължава обучението си в друго престижно учебно заведение - Кралската капела в Брюксел.

През септември 2016 г. тя спечели престижния Международен конкурс “Джордже Енеску” в Букурещ.

За предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Виктория Василенко разказа подробности за поредната награда в колекцията си. Чуйте в звуковия файл.

Залата на Palais de l'Athénée в Женева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14