Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Учебно-тренировъчните фирми – една възможност учениците да усетят риска на предприемачеството и насладата от успеха

Панаир на учебно-тренировъчните фирми в ПГИ "Иван Илиев"
Снимка: ПГИ "Иван Илиев"

Продължаваме в „Нашият ден практично“ да разказваме за това къде децата ни могат да получат практически умения за живота и бизнеса, къде могат да получат социални умения, да опознаят начина на функционирането на икономическата и финансова система, къде могат да се срещнат с т. нар „риск на предприемача“. Една такава възможност предоставят учебно-тренировъчните фирми или учебни предприятия, в които се изпълняват реални дейности и бизнес процедури без участието на реални пари и стоки. Първата учебно-тренировъчна фирма в България е създадена през 1994 година в Националната финансово-стопанска гимназия. После инициативата, реализиране с подкрепата на Австрия и по австрийски модел, намира много последователи.
И така – как учениците работят с виртуална Агенция по вписванията, с виртуална Агенция за защита на личните данни, с учебното Патентно ведомство, с виртуалната Агенция по приходите; как се научават да пишат бизнес план и какво и кой ги мотивира – всичко това научихме от нашия гост Дария Маврудиева, ръководител на Центъра за учебно-тренировъчни фирми към МОН. В разговора участва и Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ – едно от българските висши училища партньори на Центъра за учебно-тренировъчни фирми.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Христовият морал

Думите на Христос "Както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях" са първата норма от основните начала на християнската социология, а и на морала, донесен в света от Спасителя. Това е основата, но тя не е достатъчна, за да се достигне до по-съвършен живот. Синът Божи изяснява "Дай, за да получиш", но така постъпват и..

публикувано на 02.10.22 в 09:10

"Тechniverse: Завръщане в бъдещето" в неделя в София

Форумът Techniverse предлага футуристичен свят пълен с технологии, изкуство, автомобили и изкуствен интелект. Невронни мрежи рисуват картини по зададен текст, снимаме триизмерно видео, работим по сензори на автомобили, програмираме на Arduino роботи, интегрираме IoT поток от данни с облачни услуги, обработваме снимки, потапяме се в..

публикувано на 01.10.22 в 17:15

Кои са най-честите нарушения в сектор "Здравеопазване"

Правата и привилегиите в здравеопазването винаги са повод за разговор, защото системата е твърде консервативна и промените са бавни – това е акцентът в разговора с д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право. В Световния ден за безопасност на пациентите в програмната линия "За здравето" се коментират най-честите нарушения в сектор "Здравеопазване",..

публикувано на 01.10.22 в 08:30

Знание и съвремие

Поредното издание на предаването „Гласът на времеto“ темата е „Знание“. В дискусия заедно с водещия Радослав Чичев участие вземат имунологът д-р Никола Кереков, който е и част от екипа на платформата „Рацио“ и философът доцент Марина Бакалова – която ръководи секция „Знание и реалност“ към БАН. В студиото е и редакторът на предаването Александър..

публикувано на 30.09.22 в 18:05

Мария Спирова: В България имаме непрекъснато риалити шоу, независимо кое предаване гледаме

Какви "практически изводи трябва да си извадим от лудостта, която вали на парцали от телевизионните екрани в предизборните дебати“ – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Мария Спирова, редактор в лондонско юридическо издателство. (По неин текст във фейсбук) Чия лудост "Лудостта на хора, които биват канени в студиата..

публикувано на 30.09.22 в 16:00