Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Учебно-тренировъчните фирми – една възможност учениците да усетят риска на предприемачеството и насладата от успеха

Панаир на учебно-тренировъчните фирми в ПГИ "Иван Илиев"
Снимка: ПГИ "Иван Илиев"

Продължаваме в „Нашият ден практично“ да разказваме за това къде децата ни могат да получат практически умения за живота и бизнеса, къде могат да получат социални умения, да опознаят начина на функционирането на икономическата и финансова система, къде могат да се срещнат с т. нар „риск на предприемача“. Една такава възможност предоставят учебно-тренировъчните фирми или учебни предприятия, в които се изпълняват реални дейности и бизнес процедури без участието на реални пари и стоки. Първата учебно-тренировъчна фирма в България е създадена през 1994 година в Националната финансово-стопанска гимназия. После инициативата, реализиране с подкрепата на Австрия и по австрийски модел, намира много последователи.
И така – как учениците работят с виртуална Агенция по вписванията, с виртуална Агенция за защита на личните данни, с учебното Патентно ведомство, с виртуалната Агенция по приходите; как се научават да пишат бизнес план и какво и кой ги мотивира – всичко това научихме от нашия гост Дария Маврудиева, ръководител на Центъра за учебно-тренировъчни фирми към МОН. В разговора участва и Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ – едно от българските висши училища партньори на Центъра за учебно-тренировъчни фирми.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пенчо Бейков

Еврика! Успешни българи: Пенчо Бейков

Пенчо Бейков е дългогодишен стипендиант на фондация „Еврика“ и медалист от Международни олимпиади по   химия. За себе си признава, че е много любопитен,  че не си позволява да му е скучно, че е впечатлен от романа на Джордж Оруел „ 1984“, че обича с приятелите си да спортува, а шиенето пък го провокира да взима сложни решения, подобни на задачите..

публикувано на 28.09.20 в 17:10
Наградите

Международен ден на правото да знам

За 18 пореден път Програма достъп до информация ще раздаде годишните награди за най-активни граждани, организации и журналисти. Тази година номинациите са около 40 и различното е, че цялата церемония по награждаването ще се проведе онлайн поради епидемиологичното положение в страната. Правото на достъп до информация е важно човешко право и..

публикувано на 28.09.20 в 11:32

Минималната работна заплата в ЕС – ефективен инструмент за всички членки

Как би се отразило въвеждането в Европейския съюз на минимална работна заплата за всички държави-членки, както поиска Урсула фон дер Лайен в първия си доклад за състоянието на Съюза? Председателят на Комисията подчертава, че всички трябва да имат достъп до минимално възнаграждение: "Аз съм силен поддръжник на колективното договаряне и предложението..

публикувано на 28.09.20 в 11:32

Кметовете на малки населени места – избирани или назначени

В 13 области в неделя се проведоха частични местни избори. Това беше първият вот у нас, който се проведе на фона на пандемията от Covid-19. Междувременно Националното сдружение на кметовете готви нов протест. Какъвто имаше и преди седмица в Калофер. По сега действащото законодателство малките населени места нямат бюджети и зависят от решенията на..

публикувано на 28.09.20 в 10:14

Журналистиката Удуърд е труд, упорство и качествена съдебна система

От печат излезе книгата на американския журналист Боб Удуърд „Ярост“, от която се разбира, че американският президент Доналд Тръмп е знаел, че коронавирусът е по-смъртоносен от грипа, още преди болестта да се разпространи в Съединените щати. Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет, коментира в „Мрежата“ по..

обновено на 27.09.20 в 14:09