Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Учебно-тренировъчните фирми – една възможност учениците да усетят риска на предприемачеството и насладата от успеха

Панаир на учебно-тренировъчните фирми в ПГИ "Иван Илиев"
Снимка: ПГИ "Иван Илиев"

Продължаваме в „Нашият ден практично“ да разказваме за това къде децата ни могат да получат практически умения за живота и бизнеса, къде могат да получат социални умения, да опознаят начина на функционирането на икономическата и финансова система, къде могат да се срещнат с т. нар „риск на предприемача“. Една такава възможност предоставят учебно-тренировъчните фирми или учебни предприятия, в които се изпълняват реални дейности и бизнес процедури без участието на реални пари и стоки. Първата учебно-тренировъчна фирма в България е създадена през 1994 година в Националната финансово-стопанска гимназия. После инициативата, реализиране с подкрепата на Австрия и по австрийски модел, намира много последователи.
И така – как учениците работят с виртуална Агенция по вписванията, с виртуална Агенция за защита на личните данни, с учебното Патентно ведомство, с виртуалната Агенция по приходите; как се научават да пишат бизнес план и какво и кой ги мотивира – всичко това научихме от нашия гост Дария Маврудиева, ръководител на Центъра за учебно-тренировъчни фирми към МОН. В разговора участва и Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ – едно от българските висши училища партньори на Центъра за учебно-тренировъчни фирми.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Не/възможната промяна в образованието

От кого зависи промяната в образованието, дали от държавата или от обществото ? Дали само едната страна носи отговорността или двете заедно могат да формират заедно процес на промяна. В ефира на "Нашият ден" коментира Борис Илиев , преподавател в български език и литература в Националната природо - математическа гимназия "Акад. Любомир..

публикувано на 03.10.23 в 11:55
Българската настолна игра

По пътя на "Триказка": Христо Йорданов и рождението на бордовата игра

Христо Йорданов, гейминг дизайнер и част от екипа зад успешната бордова игра "Триказка", споделя интересни епизоди и моменти от петгодишната си пътека в разработката на тази уникална настолна игра. По проекта на "Триказка" работят вече пет години, и за този период много неща се изменили от началото до сега. Студиото и екипът зад играта са израснали, а..

обновено на 03.10.23 в 10:43

Училище сключи договор със своя ученичка, за да се върне като учител

Директорката на СУ "Емилиян Станев" във Велико Търново, г-жа Кина Котларска, в последните дни събуди голям интерес със своето необичайно решение да инвестира в учениците на училището, като им предостави възможността да получат висше образование и след това се върнат като учители в същото училище. Тази интересна инициатива събра вниманието и..

публикувано на 02.10.23 в 16:28

Проф. Веселина Вълканова: СУ все повече се отваря към света

Софийският университет "Свети Климент Охридски" отбелязва своя 135-годишен юбилей с голяма празнична церемония. Откриването на академичната година е особено вълнуващо събитие за студентите и преподавателите на университета, което традиционно се отбелязва с празнично шествие. Шествието, което събира хиляди участници, започва в 10.00 часа пред..

публикувано на 02.10.23 в 15:59

Проф. Боян Биолчев: Нивото на СУ е близо до европейските стандарти

Софийски университет "Свети Климент Охридски" отбелязва 135 години от създаването си.  Откриването на академичната година е особено вълнуващо събитие за студентите и преподавателите на университета. Традиционно този ден се отбелязва с празнично шествие, което започва в 10.00 часа от Ректората на Софийския университет и преминава през някои от..

публикувано на 02.10.23 в 11:01