Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телавивската опера открива новия си сезон с „Бохеми“

| обновено на 27.11.17 в 15:44


Само 12 представления ще има новата постановка на „Бохеми“ от Пучини в Телавивската опера. Необикновен прочит на пучиниевия музикален текст има режисьорът, който пренася спектакъл от Лиеж Валония, но с израелски артисти, инструменталисти и хорове. Така както Пучини „поглежда“ на битието на парижката бохема отвън, така и цялата постановка на Стефано Мацонис ди Пралаферае леко дистанцирана, като се набляга на стереотипите за света на вечно безпаричните поети, художници, музиканти, философи в тогавашната столица на духа Париж. Много му помага оригиналния декор на Фернанд Рюиз, който е наблегнал на улицата. В мансардата на Рудолф и неговите приятели се поглежда сякаш през стъклените прозорци-витражи. В същото време търсен или неочакван акцент са действията на проститутката, долу на улицата, която повече привлича вниманието, отколкото запоя в квартирата, където са се намерили пари за вино, хляб и салам. Може би единствено Мими, която наднича през едно малко прозорче към голяма тераса, не откъсва очи от младежката компания и става свидетел как те успяват да напият хазаина и той да забрави за наема.

Много оригинални са модулите в декора, чрез които само с разместване от тиха уличка и бохемска мансарда сцената се превръща в многолюдна парижка улица. Казват, че е точно копие, погледнато отвън, на съществуващото и досега в Париж кафене „Момю“.

От изпълнителите предпочитанията ми са за темпераментната и с богато оцветен глас Хила Баджио, която въпреки че играеше Мюзета, а не Мими, с всяка поява на сцената завладяваше вниманието на всички. При това както в бурната сцена в кафенето преди антракта, така и при почти мълчаливото й присъствие на финала на спектакъла. Руският тенор Алексей Долгов, в ролята на Рудолф също бе запомнящ се и с музикалността си, и с играта си. Освен това ме впечатли детският хор „Ефрони“ под ръководството на Шели Берлински, която също бе на сцената и много органично спомогна в пресъздаването на предколедното настроение в парижките улици.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14