Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският бас Евгений Нестеренко навършва 80 години

БНР Новини
Снимка: ИТАР-ТАСС

На връх Богоявление, в първата за тази година оперна среща ще отбележим предстоящият юбилей на руският бас Евгений Нестеренко. На 8 януари той ще навърши 80 години, а ние в аванс му поднасяме пожеланията за здраве и дълголетие и ще го слушаме в главните роли на две оперни постановки в твърде различен стил – „Атила“ от Джузепе Верди (Атила) и „Златното петле“ на Николай Римски-Корсаков (цар Додон).
Евгений Нестеренко се ражда в Москва, но както често се случва със семействата на военните – налага се да се премести в Челябинск през 1949 година. Пътят му като че е бил предначертан – завършва Ленинградския инженерно-строителен институт, но има друга страст – музиката. Още като студент взима частни уроци при рукото сопрано Мария Матвеева и това довежда до второ висше образование – през 1965 година завършва Ленинградската държавна консерватория „Н. Римски-Корсаков“ в класа на Василий Луканин. В добавка ще споменем и обучението му при европейските светила Мануел Гарсия и Франческо Ламперти и... блестяща световна кариера. Нестеренко пее на сцените на най-добрите оперни театри в Австрия, Америка, Аржентина, Великобритания, Германия, Италия.
Съчетанието на прекрасни гласови данни, забележителна дикция и артистичен талант му помагат да се справи блестящо с над 50 главни партии, в 21 оперни спектакли той пее на оригиналния език, а светът започва да го нарича „втория Шаляпин“. Освен в оперни постановки руският бас пее и църковна музика, руски народни песни, романси, солови партии в оратории и кантати, той е първият изпълнител на много песни на Свиридов. Има над 70 записани плочи, сред които 20 цели опери. Преподава във висшите музикални училища на Ленинград, Москва и Виена. Сред сценичните му образи остава неповторим и до ден днешен неговият Борис Годунов из едноименната творба на Мусоргски.

Съдържание на операта „Атила“ от Джузепе Верди

Съдържание на операта „Златното петле“ на Николай Римски-Корсаков

събота, 6 януари, от 20 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветан Цветанов и Людмил Фотев

Вавилонските кули на джаза и бирата

Вавилонската фонотека и Джаз+дуенде се редуват през седмица в самото ѝ начало половин час след полунощ. В изданието от 19 август бяха заедно в ефир, домакин – Цветан Цветанов, гост – Людмил Фотев. Приказката им гради с общите за джаза и бирата съставки – фийлинг, суинг и импро моменти, респективните им вавилонски кули. Става дума и за глобалните им..

публикувано на 19.08.24 в 18:28
Жорж Претр

Жорж Претр – Maestro con brio

В съботната  вечер ви предлагам операта "Фауст“ от Шарл Гуно – култов запис от края на 70-те години и неоспорим за мнозина връх в пребогатата дискографска колекция на Жорж Претр. На 14 август се навърши столетие от рождението на великия маестро. "Жорж Претр е не само диригент с огромен опит, който познава в детайли занаята, но преди всичко артист със..

публикувано на 17.08.24 в 08:00

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 август 2024

16 август Изпълнения на вокален ансамбъл "Талис сколарс" с диригент Питър Филипс. 3.00 часа – Орландо Гибънс (1583-1625), O clap your hands (Пляскайте с ръце). 3.06 часа – Томас Талис (ок.1505-1585), Suscipe quaeso Domine (Моля, приеми, Господи). 3.16 часа – Нико Ашер Мули (р.1981), Rough Notes (Груби бележки). 3.26 часа – Уйлям Бърд (1543-1623), Tribue..

публикувано на 14.08.24 в 16:30

Отбелязваме 79-ото издание на Международния фестивал "Пражка пролет"

Международният фестивал "Пражка пролет" тази година беше отбелязан с над 50 концерта в различни точки на Прага. По покана на Чешкия център в София проф. Илия Граматиков посети най-голямото музикално събитие в Чехия. В три издания на предаването "Контемпо" той успя да разкаже малка част от впечатленията си от изключително богатата програма на фестивала...

публикувано на 09.08.24 в 12:30

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", август 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 08.08.24 в 09:05