Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опера на протеста в Тел Авив

| обновено на 07.02.18 в 17:41
Снимка: bg.wikipedia.org

„Театър на протеста“ съм гледала. Но за пръв път попадам на „опера на протеста“. Заглавието е „Словесни проблеми“ и е базирана върху текстове от израелската учебна програма.

Операта се провежда в абстрактна класна стая в 6 учебни часа по различни предмети. Всеки час обхваща дидактичен материал от детската градина, та до края на гимназията. Изпяването им пред учениците е с равен и убедителен тон. Така се показва всеки учебен предмет как спомага за изграждане на т. нар. национална идентичност. Идеята и музиката за това музикално –сценично произведение са дело Ури Агнон, който е взел за либрето текстовете от учебниците и най-вече от подробните указания с насочващи въпроси, сътворени от Министерството на просветата в очакване да се приложат стриктно от страна на патриотично настроеното учителство.

Главната изпълнителка в ролята на учителката по основни учебни предмети като национална история, ивритска лексика и литература, арабски език, но и математика, технологии и физкултура се грижеше учебният материал да бъде добре усвоен от подрастващите. Инструменталистите, които в определени моменти бяха и актьори, отчетливо четяха инструкциите и учебните планове, които послушните учители са длъжни да изпеят пред своите ученици. Особено внимание се обръщаше на учебните пособия, графично оформени от Ноя Финкелщайн, които всеки от зрителите държеше в ръце и дори имаха моменти на колективно четене. При занятието по физкултура –дърпане на въже, положителните бяха патриотично настроените десни сили, които се отъждествяват с управляващата коалиция. Участваха всички зрители, освен по-възрастните, които заспаха в първите 5 минути на представлението. За зала на спектакъла беше избрана библиотека. Затова пък младежите не искаха да си ходят след края на операта и останаха на допълнително занятие с артистите. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14