Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерии в Кюстендил, София и Варна срещат "Учители и ученици в изобразителното изкуство"

пластика, детайл, автор: проф. Емил Попов
Снимка: архив, фондация "Въпреки"

"Учители и ученици в изобразителното изкуство” е мотото на поредица от изложби на известни български художници и техните ученици в галерии в София, Варна и Кюстендил. Днес в кюстендилската галерия "Владимир Димитров - Майстора" откриват първата експозиция. Тя ще бъде предшествана от дискусия за приемствеността между поколенията живописци в родната школа.

Професорите Емил Попов, Вихрони Попнеделев, Андрей Даниел и Николай Майсторов ще участват в серия от изложби заедно с техни ученици по проект на фондация "Въпреки".

Интересно е как си взаимодействат учителят и ученикът, какво си предават един на друг като контакт и до каква степен ученикът подражава на своя учител; Какво иска да изгради в своите ученици един преподавател; Какво ученикът приема или отхвърля от своя ментор; Ако се еманципира, какво остава в неговото творчество от обучението; Докъде трябва да е провокацията за изграждане на собствен стил и позиция - са част от въпросите, които ще се дебатират днес на срещата в кюстендилската галерия.

Първата изложба е в партньорство с галерия "Владимир Димитров - Майстора" - Кюстендил, едно от най-красивите изложбени пространства в страната. Експозицията е с творби на ученици на скулптора проф. Емил Попов, който е родом от Кюстендил.


проф. Емил Попов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

автор: Андрей Даниел

Майстори на изобразителното изкуство стават част от образователна инициатива с добавена културна стойност

Четирима от най-известните съвременни български художници и скулптори стават част от иновативна образователна инициатива с добавена културна стойност - това са  професорите Андрей Даниел, Емил Попов, Николай Майсторов и Вихрони Попнеделев ...

публикувано на 16.02.18 в 18:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три..

публикувано на 14.11.13 в 11:14