Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хореографският център "Келим" в Израел с първи детски образователен спектакъл

| обновено на 19.03.18 в 19:37
Снимка: bg.wikipedia.org

„Пътешествие в Лимпопо“ се казва спектакълът, който актьорът, танцьор и продуцент Амит Бар Ам създаде по израелския превод от известния поет Натан Алтерман на произведението на Корней Чуковски „Доктор Ох-боли“. Представлението съчетава танц, пантомима, четене на стихове и пеенето им. Оригиналната музика за него написа Бецалел Борохов.

Спектакълът има освен консултанти за хореографията, театъра и музиката, също и педагогически съветник. Показва се как едно единствено човешко тяло може да пресъздаде различни истории, да ги покаже на публиката, така че тя да му повярва. В библиотека, при входа на сградата прочетоха приказката на децата, за да почувстват красотата на думите на един от класиците на израелската литература. Това бе е съпроводено с покана към малчуганите да бъдат съавтори в творчеството. Преди представлението сами решаваха кои герои са им най-интересен и ги рисуваха и изрязваха.

След това влизат в залата и магията започва. В зависимост от възрастта им и умението им да възприемат толкова абстрактно представление, те могат да бъдат само зрители , или да участват активно: да тичат, да се качват по стълба, да скачат, да слушат, да шепнат, да танцуват, да разказват, да имитират гласове в зависимост от пантомимата, която им показва актьорът, да се крият, да рисуват маршрута на пътя на доктора с тебешира. Спектакълът може да е по-кратък и по-разширен. Това решава актьорът след първите 5 минути. Има 3 варианта. Аз попаднах на средно дългия, защото публиката бе много възторжена и имаше интереси, но повечето от децата бяха на възраст между 2.5 и 4.5 години.

Самата сграда също е част от приказката: попаднали в „архитектурна лечебница“ два стари склада са започнали нов живот. В Израел това е добре изпитана практика в преобразуване на стари хангари, фабрики, гари, пристанища за културна дейност. Театърът, който кани на музикален спектакъл и бебешка публика, е в промишлената зона на Бат Ям. Идеята е да покажат на публиката стойностно изкуство от театралната и балетна класика. 


Това е хореографски център с разнообразна дейност: обучение по балет, танци, организиране на фестивал, разнообразна дейност с кварталите на града. Всичко е съобразено с възможностите, възрастта и желанието на зрителите. Имаме ден на отворените врати. Тогава хора, които никога не са се занимавали с хореография и нямат физически данни, нито са на възраст, подходяща за танц, откриват, че чрез прости движения могат да изразяват чувствата и мислите си. Затова имаме и център за изследователска дейност, който изследва как танцът може да се превърне в ежедневна практика на хора от различни слоеве от населението. Това е първият ни спектакъл за малките зрители. Опитваме се да говорим на децата, а и на възрастните, които ги придружават „на нивото на техните очи“, но на висотата на "високото" изкуство. Ние вярваме, че малчуганите могат да възприемат и много по-сложен изказ на познати приказки чрез балет, пантомима, разказ в стихове и пеене, изпълнени от един единствен артист. Звучи абстрактно и неизпълнимо, но децата бяха намагнетизирани, гледайки толкова естетски спектакъл. Той е богат и дълбок, а в същото време отговаря на техния детски свят и мислене. Правим не подражание на представление, за което се знае, че се харесва, нито халтура, а абсолютно оригинален спектакъл на високо ниво
,  разказа художествената директорка на хореографския център "Келим"  Анат Даниели.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14