Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ролята на институциите при решаването на родителски конфликти

БНР Новини
От ляво на дясно: Йордан Тодоров, Явор Виденов, Анелия Торошанова и Захари Генов в студиото на предаването.
Снимка: Василена Мирчева

Явор Виденов е баща на 11-годишно момче. В началото на предаването той обясни, че е дошъл в студиото на „Законът и Темида“, за да покаже бездействието на институциите и уточни, че има петнадесет хиляди случаи като неговия.
Явор Виденов: След развода с майката на сина ми тя престана да ми дава достъп до детето и отказва да осигури спазването на режима на контакти. Тя създаде отчуждение между мен и детето, като го настрои срещу мен и му каза, че съм убиец. Отписа го от старото училище, в което го бях записал и преди да го запише в ново училище, детето не беше посещавало занятия петнадесет дена. Никой от новото училище не ме потърси. Отписа го и от всички извънкласни дейности, на които го бях записал, включително и от курса по английски език. Целта беше детето да забрави всяка връзка с мен. Институциите предприеха някои ограничени действия: например, организираха медиирани срещи, които тя редовно саботираше. Издаде й се заповед за посещение при психолог, но тя не го посещава редовно. Организираха медиирани срещи между мен и детето. На една такава среща детето ме усети близък и ме покани в училището. Майката редовно възпрепятства контактите между баща и син.
Майката Благовеста Станкова: Информацията, която Явор Виденов сподели, не беше коректна и точна. Напуснах го поради насилие – физическо, психическо, емоционално. През първите години имаше постоянен достъп до детето. Проблемите започнаха, когато детето ми разказа за физическо насилие от страна на баща му към него, започна да ходи с нежелание на срещи с баща си. В един момент отказа изобщо да ходи.
На въпрос на водещата за действията на институциите, Явор Виденов споделя, че бившата му съпруга е осъдена за насилие над детето и че в момента детето му живее с един насилник. Нито една институция не поема отговорност за това. Институциите буквално ми се подиграват, казва г-н Виденов.
Йордан Тодоров, председател на Фондация за защита правата на децата: АСП не си вършат работата и в много случаи действията им са аналогични. Пропуснати са мерки, които би трябвало да бъдат взети срещу майката. Един начин е да заплашват родителите, че ще им отнемат децата.
В предаването бе поканен за позиция и представител на Агенцията за социално подпомагане – Дирекция социално подпомагане, Слатина. Ден преди предаването водещата получи писмо от пресцентъра на АСП, в което директорът на ДСП Слатина Иванка Михайлова посочва, че при посещение на адреса по местоживеене на майката Благовеста Стоянова, тя не е била открита. „С госпожа Благовеста Станкова е невъзможно да бъде осъществен и контакт по телефона, същата не отговаря“ – пише в писмото.
Тази сутрин журналистът Анелия Торошанова отново звънна в пресцентъра на Агенцията за социално подпомагане, за да покани представител на ДСП Слатина за участие в разговора. В следващо издание на предаването дискусията по темата ще бъде продължена и отново ще бъде потърсена позицията на ДСП Слатина, а също така и на Държавната агенция за закрила на детето.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54