Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина момченцето, на което британските здравни власти отказаха лечение

Във Великобритания почина 23-месечният Алфи Еванс. Това стана около седмица след съдебно решение да му бъдат свалени животоподдържащите системи, с което не бяха съгласни родителите на детето. 

Случаят с Алфи Еванс полялизира британското обществено мнение. Детето бе диагностицирано с неизлечимо прогресивно невродегенеративно мозъчно заболяване и прекара повече от година и половина в полувегативно състояние в болница в Ливърпул. Здравните власти постановиха преди време, че по-нататъшно лечение би било не само безрезултатно, но и „жестоко и нехуманно“. Родителите на Алфи обаче не се съгласиха и преди четири месеца поведоха събедна битка детето да остане на системите. Папа Франциск предложи да бъде направен опит за лечение на Алфи в болница във Ватикана. Съдът обаче се произнесе в полза на болницата за свалянето на системите с аргумента, че родителите не представляват по най-добър начин интересите на детето и забрани транспортирането на Алфи до Италия, защото нямало да понесе пътуването. Том и Кейт Еванс остро критикуваха болничните власти, заявявайки, че Алфи е затворник на болницата и му е била поставена грешна диагноза. Днес Том Еванс написа във Фейсбук: „Моят гладиатор положи щита си и сви крилата си... Аз съм с разбито сърце“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.